Ωσαννά και Αλληλούια

[button link=”https://www.oltee.gr/wp-content/uploads/2015/05/ΔΤ-ΟΛΤΕΕ-028_-Ωσαννά-και-Αλληλούια.pdf” icon=”download” bg_color=”#e30404″ window=”yes”]Αρχείο PDF[/button]

Αθήνα, 7-5-2015

 Αριθμ. Δ.Τ.: 028

 

Ωσαννά και Αλληλούια

 

Κατά τη συζήτηση του κατεπείγοντος Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαξεβανάκης ανέφερε οτι «…ανατρέπεται ένα ακόμη πραξικόπημα των μνημονιακών κυβερνήσεων και αποκαθίσταται η δικαιοσύνη στο χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης …σε εναρμόνιση με το Νομοσχέδιο του ΥΠΔΜ …με το οποίο επανέρχονται στα σχολεία και στις οργανικές τους θέσεις οι εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή απόλυσης».

Στη συνέχεια, πολλοί βουλευτές αναφέρθηκαν στην αποτρόπαια κατάργηση των Τομέων και Ειδικοτήτων και την εξαφάνιση των 106 ΕΠΑ.Σ., συγχαίροντας τον Υπουργό για την επανασύστασή τους.

Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι επανιδρύονται και οι 106 ΕΠΑ.Σ. !!

Ωσαννά και Αλληλούια !

 

Θα θέλαμε να χαρούμε κι εμείς μαζί τους, αλλά η αλήθεια είναι πολύ πικρή και κάπως διαφορετική από το «happyend» που φανταζόμασταν:

–       ΔΕΝ επανιδρύονται οι 106 ΕΠΑ.Σ.

–       ΔΕΝ επανιδρύονται ούτε τα καταργημένα ΕΠΑ.Λ.

–       Το Νομοσχέδιο δεν προβλέπει να επαναλειτουργήσουν οι Τομείς και οι Ειδικότητες στα ΕΠΑ.Λ. που λειτουργούσαν πριν την κατάργησή τους. Ναι μεν «επανασυστήνονται» στα χαρτιά, αλλά για το εάν και που θα λειτουργήσουν θα αποφασίσει ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης με εισήγηση του Δ.Δ.Ε. Θα πρέπει δηλαδή μετά να παρακαλάμε και να παζαρεύουμε…

 

Για ανεξιχνίαστους λόγους, έξι (6) από τις Ειδικότητες των ΕΠΑ.Σ. δεν επανασυστήνονται. Όλως τυχαίως, αυτές προσφέρονται στις δήθεν «Σχολές» Επαγγελματικές Κατάρτισης της Μη Τυπικής μεταγυμνασιακής Κατάρτισης.

Είναι οι περίφημες «Σ.Ε.Κ.» του Υπουργείου Παιδείας, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε προεκλογικά να καταργήσει. Την εξαγγελία αυτή την επανέλαβε και στη Βουλή ο Αν. Υπουργός Παιδείας κατά τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Ο Αν. Υπουργός όχι μόνο δεν προβλέπει την κατάργησή τους στο Νομοσχέδιο που κατέθεσε, αλλά επί ημερών του λειτούργησαν οι πρώτες τέσσερις (4) Σ.Ε.Κ., τις οποίες δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν οι προκάτοχοί του (ούτε ο κ. Αρβανιτόπουλος ούτε ο κ. Λοβέρδος).

Η ΟΛΤΕΕ απέστειλε στο Υπουργείο και στους Βουλευτές τεκμηριωμένη επιστολή με τις θέσεις της για τα όσα τραγικά εξακολουθούν να εξυφαίνονται στις πλάτες της ταλαίπωρης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.).

Βλ.: https://www.oltee.gr/?p=4264

Μόλις σβήσουν «τα φώτα της γιορτής» για τη «διάσωσή» μας, τα σχολειά μας και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε σε αυτά θα βυθιστούμε για άλλη μια φορά στο χάος της «σωτηρίας» μας.

Παλιοί διδασκόμενοι Τομείς και Ειδικότητες που διατηρήθηκαν, νέοι που ιδρύθηκαν, παλιοί που καταργήθηκαν και επανασυστήνονται, και αυτοί που ξεχάστηκαν και (για λόγους αρχής και ισονομίας) ζητούμε να επανέλθουν, ΟΛΟΙ μαζί θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ακόμη λιγότερα σχολεία, με ακόμη λιγότερες εγκαταστάσεις, με ακόμη λιγότερους μαθητές, μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων επιλογής από τους τελειόφοιτους Γυμνασίου και χωρίς καμία ενημέρωση γονέων και μαθητών.

 

Ζητούμε ΟΛΙΣΤΙΚΗ και ΞΕΚΑΘΑΡΗ λύση:

Α. ΑΜΕΣΗ επαναλειτουργία των 106 ΕΠΑ.Σ. ως ΕΠΑ.Λ. με ΟΛΕΣ τις ειδικότητές τους.

Β. ΑΜΕΣΗ επαναλειτουργία των καταργημένων Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. στα οποία λειτουργούσαν ΠΡΙΝ από την κατάργησή τους, χωρίς άλλη προϋπόθεση ή μεσολάβηση «απόφασης» οποιουδήποτε.

Γ. ΑΜΕΣΗ κατάργηση των δήθεν «Σχολών» Επαγγελματικής Κατάρτισης. Μετατροπή όσων λειτούργησαν σε ΕΠΑ.Λ.

Δ.  ΑΜΕΣΗ κατάργηση της Μαθητείας από τη Δ’ τάξη του ΕΠΑ.Λ.

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

ΔΤ ΟΛΤΕΕ-028_ Ωσαννά και Αλληλούια

Δημοσιεύτηκε τουλάχιστον στα παρακάτω Μέσα:

XENESGLOSSES_EU_LOGO-01  iPaideia-01  Axortagos-01  Avaton-02  ΣΕΕΠΕΑ-ΣΤΕΛΛΑ-02  ΕΝΕΛΕΑ-01

Από ΔΣ