Αρχείο PDF

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 04-03-2024

 Αρ. Δ.Τ.: 56

Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων

 

Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε, ως  Δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και όντας  η πιο αντιπροσωπευτική, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», καταθέτει υπόμνημα.

Το παρόν υπόμνημα αποσκοπεί, έστω και την ύστατη στιγμή, να ενώσει τη φωνή μας  με τις φωνές όσων αντιδρούν στη καταπάτηση του Συντάγματος και να  αποτρέψει την ίδρυση μη κρατικών ιδρυμάτων καθώς επίσης και την αφαίρεση, από το άρθρο 166, ό,τι σχετίζεται με την ΤΘΔΔ στα ΕΝΕΕΓΥ-Λ.

Στο Άρθρο 16 του Συντάγματος (παρ. 5 & 8) αναφέρεται ρητά για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ότι παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.

Εφόσον η κυβέρνηση επιθυμεί την ίδρυση μη κρατικών ιδρυμάτων, οφείλει να ακολουθήσει την νόμιμη οδό η οποία δεν είναι άλλη από τη Συνταγματική Αναθεώρηση και όχι με επικίνδυνα νομικίστικα επιχειρήματα ερμηνεύοντας κατά το δοκούν ακόμα και το ίδιο το Σύνταγμα.

Το επιχείρημα ότι το Ενωσιακό όσο και το Διεθνές Δίκαιο επιτρέπουν τη νομοθέτηση μη Κρατικών Πανεπιστημίων είναι έωλο. Όσοι το επικαλούνται ξεχνούν να μας πουν ότι δεν επιβάλλεται. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε κράτος επιλέγει μόνο του αν θα υιοθετήσει ή όχι τη νομοθέτηση μη Κρατικών Πανεπιστημίων.

Φαντάζεστε μία Ιατρική Σχολή να δέχεται φοιτητές που απλώς παίρνουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) και έχουν συγκεντρώσει 9.000 ή 10.000 μόρια; Ποιος εχέφρων γονιός θα έγραφε το παιδί του σε μία τέτοια Ιατρική Σχολή;

Ποια μέριμνα θα λάβετε ούτως ώστε να μην απαξιωθούν έτι περαιτέρω τα απομακρυσμένα δημόσια Πανεπιστήμια;

Οι πολιτικές των τελευταίων ετών στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, απαξίωσαν τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, με αποτέλεσμα να έρθει σαν «ώριμο φρούτο» η ίδρυση των μη Κρατικών Ιδρυμάτων αφού ως γνωστό, το πρώτο συνειδητό βήμα για την ιδιωτικοποίηση είναι η απαξίωση η οποία συντελείται με γοργά βήματα. Από πού να ξεκινήσουμε και που να σταματήσουμε:

– Από τη μεθοδευμένη συκοφάντηση και απαξίωση;

– Από τη συστηματική υποχρηματοδότηση των τελευταίων ετών;

– Από τη δραματική υποστελέχωση;

– Από τις ελλείψεις σε υποδομές και ερευνητικά μέσα;

– Από την εγκατάλειψη  των περιφερειακών πανεπιστήμιων τα οποία τελικά θα κλείσουν, με αποτέλεσμα να ερημώσει η περιφέρεια;

– Από τις αχρείαστες συγχωνεύσεις;

– Από την πολιτική του ν+2 κατά την οποία αγνοούνται οι όποιες ατομικές, οικονομικές δυσκολίες, υγειονομικά ή προσωπικά θέματα, αναπηρίες ή ειδικές ανάγκες που επηρεάζουν την πρόοδο των σπουδών;

– Από τη δραστική μείωση  των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια;

– Από την ελάχιστη βάση εισαγωγής που βάζει φραγμούς στην ισότιμη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ιδίως για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;

Οι συντάκτες, του άρθρου 166 που τροποποιεί το άρθρο 9 του ν. 4692/2020 (Α’ 111), περί της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, μάλλον δεν έχουν επισκεφτεί ούτε μία φορά ένα ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. για να ζητάνε να εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων στις τάξεις του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) και μάλιστα με την ίδια εξεταστέα ύλη και με τα ίδια θέματα με τα ΕΠΑ.Λ. και τα Π.ΕΠΑ.Λ.!!! Το ίδιο ισχύει και για το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Διότι αυτό συστήνει και λειτουργεί την Τ.Θ.Δ.Δ. και επιπλέον εισηγείται την εξεταστέα ύλη των μαθημάτων στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ο οποίος με τη σειρά του εκδίδει απόφαση.

Αυτό δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία γιατί η Τ.Θ.Δ.Δ. ήδη εφαρμόζεται στην Α΄ Β΄ και Γ΄ τάξη του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.). Απλά με αυτό το άρθρο ολοκληρώθηκε και η «συμβατική» υποχρέωση και για την  Δ΄ τάξη του σχολείου αυτού.

Πρέπει να αποσύρετε από το άρθρο αυτό, ό,τι σχετίζεται με την Τράπεζα Θεμάτων για όλες τις τάξεις του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) και να αποφασίσετε τι θα κάνετε, αφού πρώτα επισκεφτείτε αυτές τις σχολικές μονάδες, όσοι εμπλέκεστε με αυτήν.

Ζητούμε

Σεβασμό στο σύνταγμα για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου.

Να σταματήσει κάθε προσπάθεια χρήσης επικίνδυνων νομικίστικων επιχειρημάτων για τον περιορισμό των συνταγματικών διατάξεων του άρθρου 16.

Την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων για όλες τις τάξεις του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) γιατί πρόκειται για ιλαροτραγωδία.  Αντ΄ αυτής  να πραγματοποιούνται εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, με ευθύνη των διδασκόντων εντός του σχολείου.

Επίσης να προβλεφτεί ότι με ειδικές εξετάσεις και με ειδικό ποσοστό οι μαθητές/τριες αυτών των σχολείων  να καταλαμβάνουν θέσεις στα ΑΕΙ. 

Να αποσύρετε αυτό το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο άμεσα,  και αντ΄ αυτού  να φέρετε νομοσχέδιο, που να θεραπεύσει όλα τα κακώς κείμενα  της δημόσιας  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού λάβετε πρώτα τη γνώμη όλων των φορέων που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

 

Από ΔΣ