[button link=”https://www.oltee.gr/wp-content/uploads/2018/03/ΔΤ-ΟΛΤΕΕ-047_Απλήρωτοι-οι-εκπαιδευτικοί.pdf” icon=”download” bg_color=”#e30404″ window=”yes”]Αρχείο PDF[/button]

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 02-03-2018

 Αρ. Δ.Τ.: 047

Απλήρωτοι οι εκπαιδευτικοί της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (Π.Δ.Σ.)

Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν ως Σχεδιαστές – Αξιολογητές στα προγράμματα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (Π.Δ.Σ.) τα σχολικά έτη 2008-2009 & 2009-2010 και ακόμη παραμένουν απλήρωτοι.

Η ευθύνη βαρύνει κατά αρχήν προσωπικά τους Υπουργούς Παιδείας των ετών 2008-2009-2010 που με τις αποφάσεις τους λειτούργησε η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (Π.Δ.Σ.) στα Λύκεια της χώρας, ωφελήθηκαν χιλιάδες μαθητές που παρακολούθησαν τα μαθήματα σε ωράριο εκτός του κανονικού ωρολογίου προγράμματος, δίδαξαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που εν τέλει πληρώθηκαν, αλλά δεν πληρώθηκαν ποτέ οι εκπαιδευτικοί που τα οργάνωσαν και είχαν την ευθύνη λειτουργίας ενός δεύτερου σχολείου που λειτουργούσε σε απογευματινή βάρδια, παρότι οι αποφάσεις των υπουργών προέβλεπαν συγκεκριμένη αμοιβή όπως άλλωστε συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η «κακή όμως συνεννόηση» των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ήταν αρκετή για τους 1700 περίπου εκπαιδευτικούς να μην πάρουν για την περίοδο 2008-2009-2010 ούτε ένα ευρώ από την αμοιβή τους. Αρκετοί  μάλιστα εξ αυτών δήλωσαν την ανείσπρακτη αμοιβή τους στην φορολογική δήλωση πληρώνοντας τον αντίστοιχο φόρο ως νομοταγείς πολίτες.

Για τους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών όμως ούτε γάτα ούτε ζημιά. Τέλεσαν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Δηλαδή λειτούργησαν τα τμήματα της Π.Δ.Σ. για τρία χρόνια 2008-2009-2010 χωρίς να πληρωθούν δεκάδες εκατομμύρια εις βάρος των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν ως Αξιολογητές – Σχεδιαστές στα τμήματα της Π.Δ.Σ..

Αλλά και οι υπουργοί που ακολούθησαν, παρ όλες τις επερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή από δεκάδες βουλευτές από όλα τα κόμματα, δεν συγκινήθηκαν αλλά ούτε μπήκαν στη διαδικασία να επιλύσουν το θέμα νομοθετικά και να κλείσει η οικονομική εκκρεμότητα εις βάρος των 1700 περίπου εκπαιδευτικών. Καμιά κυβέρνηση δεν έλυσε το πρόβλημα από το 2008 μέχρι σήμερα το 2018 και οι υπουργοί Παιδείας και Οικονομικών έριχναν και ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο, όπως «από τον Άννα στον Καϊάφα».

Η αναλγησία των υπουργών παιδείας και οικονομικών για τα χρόνια 2008-2018 καλά κρατεί με το μεγαλύτερο μέρος της αναλγησίας να ανήκει  στους υπουργούς των ετών 2008-2009-2010.

Με το πλήρωμα του χρόνου άρχισαν να εκδικάζονται οι αγωγές των εκπαιδευτικών που κατατέθηκαν πανελλαδικά στα δικαστήρια. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων ποικίλουν. Υπάρχουν αποφάσεις που δικαιώνουν τους εκπαιδευτικούς και θα εισπράξουν τα χρήματα των αμοιβών τους, υπάρχουν όμως και δικαστικές αποφάσεις  απορριπτικές λόγω της παραγραφής του χρόνου που μεσολάβησε από την οφειλή μέχρι την κατάθεση της αγωγής, αφού κάποια δικαστήρια θεώρησαν ως χρόνο παραγραφής τα δύο χρόνια και όχι τα πέντε που θα έπρεπε μιας και η αγωγή κατατέθηκε σε χρόνο πρωθύστερο από την νομοθετική ρύθμιση της δίχρονης παραγραφής .

Καλείται η πολιτική ηγεσία του Υπ.Π.Ε.Θ., με νομοθετική ρύθμιση να διευθετήσει  το θέμα των απλήρωτων εκπαιδευτικών Σχεδιαστών – Αξιολογητών  και να δώσει τέρμα στην κατάφορη άδικη αντιμετώπιση των 1700 εκπαιδευτικών που βλέπουν να χάνουν ακόμα και τα  δεδουλευμένα τους.

Άμεση λύση τώρα, να πληρωθούν οι Σχεδιαστές – Αξιολογητές της Π.Δ.Σ. των σχολικών ετών 2008-2009-2010. Έχει τεράστια ευθύνη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας γιατί το κράτος έχει συνέχεια.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

 

Από ΔΣ