Αρχείο PDF

Αθήνα, 29-03-2022

 Αρ. Πρωτ.: 131

ΠΡΟΣ :

κα. Νίκη Κεραμέως

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

κα. Ζωή Μακρή

Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

κ. Αλέξανδρο Κόπτση

Γενικός Γραμματέας Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

ΚΟΙΝ :

κ. Γεώργιο Βούτσινο

Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας

 

ΘΕΜΑ : Προβολή της Τ.Ε.Ε. και των ΕΠΑ.Λ.
Σχετ.: 

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

αξιότιμη κ. Υφυπουργέ,

αξιότιμε κ. Γενικέ,

για άλλη μια χρονιά η Ομοσπονδία μας διαπιστώνει ότι, οι γονείς και οι μαθητές δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι για την ύπαρξη του δεύτερου πυλώνα της λυκειακής εκπαίδευσης, αλλά και τις δυνατότητες που η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση δύναται να τους παρέχει. Στο παρελθόν, καλή προσπάθεια ενημέρωσης αλλά όχι επαρκώς ολοκληρωμένη, ήταν οι εκδηλώσεις «Το ΕΠΑΛ δημιουργεί» αλλά και άλλες εκθέσεις, ημερίδες, καθώς και οι επισκέψεις Γυμνασίων στα Εργαστηριακά Κέντρα και ενημερώσεις από τα ΚΕΔΑΣΥ ή άλλους φορείς στα σχολεία. Φέτος με την επιστροφή στην κανονικότητα, δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία προβολή, δεν έχει προγραμματιστεί καμία εκδήλωση και δεν έγινε αποστολή παρότρυνσης προς τους μαθητές των γυμνασίων να επισκεφθούν τα Εργαστηριακά Κέντρα που υποστηρίζουν τα ΕΠΑ.Λ.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα αρχίσει η περίοδος εγγραφών των αποφοίτων Γυμνασίων και των μαθητών του Λυκείου, εάν στην γενικότερη ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία μας, συνυπολογίσουμε ότι ποτέ έως τώρα δεν έχει γίνει ουσιαστική προβολή της Δευτεροβάθμιας Τ.Ε.Ε., στο επίπεδο που της αρμόζει, θεωρούμε πως τώρα επιβάλλεται η προβολή της άμεσα, με δημιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού σε όλους τους διαύλους επικοινωνίας, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλους τους τρόπους, με αιχμή τη κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία.

Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο να προγραμματιστούν με κάθε πρόσφορο τρόπο εκδηλώσεις από τα Εργαστηριακά Κέντρα και όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια, για την επιλογή Τομέων και Ειδικοτήτων καθώς και ενημέρωσης, γνωριμίας και παρουσίασης των διεξόδων που παρέχουν τα ΕΠΑ.Λ.. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της χώρας να ενημερώνουν επανειλημμένα τους γονείς των μαθητών σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  για τις ημερομηνίες των εκδηλώσεων αυτών.

Αν πράγματι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και γενικά η Πολιτεία, ενδιαφέρεται για την πραγματική ανάπτυξη, αναβάθμιση και προώθηση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης, να σταματήσει η παραπληροφόρηση που παρέχεται στους ενδιαφερόμενους και να τονισθεί ότι τα ΕΠΑ.Λ. παρέχουν Απολυτήριο Λυκείου και Πτυχίο ειδικότηταςδυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, δυνατότητα πρακτικής άσκησης και αύξησης των προσόντων (μέσω της «μαθητείας») και να σταλεί το σαφές μήνυμα στους εφήβους ότι το ΕΠΑ.Λ. δεν είναι plan B, αλλά εάν θέλουν εργασία, σταδιοδρομία και αξιοπρεπή τρόπο ζωής πρέπει να είναι Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ τους.

Τώρα είναι η χρονική περίοδος που οφείλετε και πρέπει να προχωρήστε στην προβολή της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και των ΕΠΑ.Λ..

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος Σεκεριάδης Νικόλαος

Ο ΓΓ Παπαδόπουλος Χιονάς

 

Από ΔΣ