Αρχείο PDF

Αθήνα, 24-11-2021

 Αρ. Πρωτ.: 117

ΠΡΟΣ :

κα. Νίκη Κεραμέως

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

κα. Ζωή Μακρή

Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝ :

κ. Γεώργιο Βούτσινο

Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας

 

ΘΕΜΑ : Η διάλυση του μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.
Σχετ.: 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

η Ομοσπονδία μας έχει ταχθεί υπέρ του μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας και τονίζουμε πάντα τα υπέρ και αποδοκιμάζουμε τα κακώς κείμενα. Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά το μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. απαξιώνεται και λοιδορείται με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι με την μαθητεία είναι εκνευρισμένοι και ξεσπούν στους διευθυντές των ΕΠΑ.Λ. καθώς αυτούς γνωρίζουν και αυτοί τους ενέπλεξαν σε μία παρωδία.

Ο πολυδιαφημιζόμενος νόμος 4763/2020 που τόσο μελάνι χύθηκε, ορίζει ξεκάθαρα μια σειρά μέτρων που πρέπει να γίνουν από 1 Σεπτεμβρίου κάθε έτους για την έγκαιρη έναρξη του μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας των ΕΠΑ.Λ, τα οποία το Υπουργείο Παιδείας δεν τήρησε.

Για άλλη μια χρονιά μετά από τις τυμπανοκρουσίες του Υπουργείου για την αυξημένη συμμετοχή των φορέων και των προσφερόμενων θέσεων εργασίας σε σχέση με την περσυνή χρονιά που δεν υλοποιήθηκε καθόλου το μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας των ΕΠΑ.Λ και αφού είχαν τιναχθεί στον αέρα όλα τα χρονοδιαγράμματα, φτάσαμε εκτός νομικού πλαισίου και χωρίς καμία εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 4763/2020 να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την φετινή σχολική χρονιά, με τους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές να πασχίζουν να συγκεντρώσουν τους μαθητευόμενους και να ελέγξουν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούσε η προκήρυξη της μαθητείας.

Για άλλη μια χρονιά, χωρίς τις προβλεπόμενες μειώσεις ωραρίων για την γραμματειακή υποστήριξη, με πλήρες ωράριο διδασκαλίας, χωρίς τους αναπληρωτές για την υποστήριξη του θεσμού, ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες με πολύ κόπο και προσπάθεια ξανά εκτός χρονοδιαγραμμάτων από τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑ.Λ που συνεχίζουν να επιμένουν.

Οι υποσχέσεις για την άμεση έναρξη των τμημάτων του μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. από τις Δ.Δ.Ε., από τις Π.Δ.Ε. και από το Υπουργείο ήταν πολλές, 3 ολόκληρους μήνες περιμένουμε στα σχολεία μας τους αναπληρωτές ειδικοτήτων για την κάλυψη των κενών ωρών και την νομοθετημένη γραμματειακή υποστήριξη της μαθητείας αλλά οι Δ.Δ.Ε., οι ΠΔΕ και το Υπουργείο μας εμπαίζει.

Χάθηκε η αξιοπιστία μας στις επιχειρήσεις που πλέον δεν μας εμπιστεύονται, καθώς τους δίνουμε εδώ και χρόνια ψεύτικές υποσχέσεις ότι ξεκινά η μαθητεία των ΕΠΑ.Λ., χάθηκε η εμπιστοσύνη των αποφοίτων μας που πίστεψαν εδώ και χρόνια στα λόγια τα δικά μας ότι θα ξεκινήσει έγκαιρα η μαθητεία των ΕΠΑ.Λ. και να κάνουν υπομονή, τελείωσε η υπομονή των γονέων περιμένοντας μια απάντηση στην ερώτησή τους «ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΜΑΘΗΤΕΙΑ;;;;;»

Αν πράγματι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ενδιαφέρεται για την πραγματική ανάπτυξη, αναβάθμιση και προώθηση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην εφαρμογή των διατάξεων που ψήφησε, να σταματήσει η παραπληροφόρηση και η φημολογία για την διάλυση του μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας των ΕΠΑ.Λ..

Κυρία Υπουργέ

θυμίζουμε ότι τα ΕΠΑ.Λ. παρέχουν Απολυτήριο Λυκείου και Πτυχίο ειδικότητας, δυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και δυνατότητα πρακτικής άσκησης μέσω του μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας.

Ζητούμε

  • Την άμεση λειτουργία του μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας
  • Την άμεση πρόσληψη του εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών στα ΕΠΑ.Λ.
  • Την άμεση έγκριση όλων των τμημάτων του μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας

 

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος Σεκεριάδης Νικόλαος

Ο ΓΓ Παπαδόπουλος Χιονάς

 

Από ΔΣ