Ο όρος «επαγγελματικά δικαιώματα» αναφέρεται στο δικαίωμα πρόσβασης σε συγκεκριμένες νομοθετικά ρυθμιζόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες.
Η ουσία της έννοιας της νομοθετικά ρυθμιζόμενης επαγγελματικής δραστηριότητας αφορά αποκλειστικά στις δραστηριότητες εκείνες που εμπεριέχουν ανάληψη ευθύνης από τον επαγγελματία, έναντι δημόσιας αρχής.
Οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση σε νομοθετικά ρυθμιζόμενη επαγγελματική δραστηριότητα καθορίζονται με Νόμους και Προεδρικά Διατάγματα. Στο πλαίσιο του καθορισμού των προϋποθέσεων για την άσκηση ενός επαγγέλματος καθορίζονται τα πεδία άσκησής του, οι βαθμίδες του επαγγέλματος (π.χ. βοηθός, τεχνίτης, αρχιτεχνίτης) και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των σχετικών επαγγελματικών αδειών ανά πεδίο επαγγελματικής δραστηριότητας. Ενδεικτικά αναφέρεται ως παράδειγμα προϋπόθεσης, η κατοχή άδειας για την άσκηση συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας, η οποία είναι συναρτημένη αφενός με την κατοχή συγκεκριμένων (ακαδημαϊκών ή μη) τίτλων σπουδών, αφετέρου (σε αρκετές περιπτώσεις) με την ιδιότητα μέλους της αντίστοιχης επαγγελματικής ένωσης.
Η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων προϋποθέτει τη νομοθετική κατοχύρωση ενός επαγγέλματος.
Αναζητήστε τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τίτλων ειδικοτήτων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και των Ι.Ε.Κ., ανά τύπο σχολείου και ειδικότητα:
- ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ του Ν.3475/2006 –ΜΕΡΟΣ 1
- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ του Ν.3475/2006 –ΜΕΡΟΣ 2
- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ του Ν.4186/2013
- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ Ν.4386/2016
- ΙΕΚ-Μέρος 1
- ΙΕΚ-Μέρος 2
- ΙΕΚ
- ΛΥΚΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
- ΤΕΕ Α ΚΥΚΛΟΥ
- ΤΕΕ Β ΚΥΚΛΟΥ
- ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
- ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Επιπλέον των παραπάνω, σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΕΠΑ.Σ. και των ΕΠΑ.Λ., πατήστε εδώ και για τα συμπληρωματικά δικαιώματα σύμφωνα με το ΦΕΚ 2670/28-08-2016 πατήστε εδώ.