[button link=”https://www.oltee.gr/wp-content/uploads/2018/04/ΟΛΤΕΕ-180_Θέσεις-εισακτέων-από-Εσπερινά-ΕΠΑ.Λ…pdf” icon=”download” bg_color=”#e30404″ window=”yes”]Αρχείο PDF[/button]

 

Αθήνα, 30-03-2018

 Αρ. Πρωτ.: 180

ΠΡΟΣ :  

1.        κ. Κώστα Γαβρόγλου
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
2.        κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη
Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝ :

Δ/νση Επαγγελματικής Εκπ/σης ΥΠ.Π.Ε.Θ.

ΘΕΜΑ :Πλήθος των θέσεων εισακτέων στα τμήματα των Τ.Ε.Ι. από τα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ..

Σχετ.:
1. Υ.Α. Αριθμ. Φ.253.1/50607/Α5/15-3-2018 (Φ.Ε.Κ. 1123/τ. Β΄  /27-3-2018) «Καθορισμός αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδ. έτος 2018-2019.»
 
2. Υ.Α. Αριθμ. Φ.151/43612/Α5/ 15-3-2018   (Φ.Ε.Κ. 983/τ. Β΄  /20-3-2018) «Πρόσβαση αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), και για ποσοστό θέσεων 5% του συνολικού αριθμού εισακτέων σε Τμήματα Σχολών των Πανεπιστημίων καθώς και προσαύξηση του ποσοστού αυτού κατά 5% για εισαγωγή σε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κατ’ εξαίρεση για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.»

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

σύμφωνα με τις εξαγγελίας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και τα παραπάνω σχετικά, αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά 3.996 θέσεις με σκοπό να σπουδάσουν περισσότερα παιδιά.

Ωστόσο, οι θέσεις για τους υποψηφίους των εσπερινών ΕΠΑ.Λ., με το ποσοστό 1% για εσπερινά ΕΠΑ.Λ. δεν έχουν αυξηθεί. Ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι,  στο τμήμα Ηλεκτρολογίας, του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας που στεγάζεται στην Λάρισα, πέρυσι πήρε αλλά και φέτος θα πάρει 1 (ένα) σπουδαστή από τα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. πιθανόν της Θεσσαλίας.

Θεωρούμε ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό ή οι θέσεις σ’ όλα τα Τ.Ε.Ι. καθώς δεν νοείται, ως παράδειγμα αναφέρουμε, το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας με τέσσερα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. στην ευρύτερη περιοχή του (των πόλεων Λάρισας, Βόλου , Τρικάλων και Καρδίτσας) να παίρνει 1 άτομο (π.χ. στο τμήμα Ηλεκτρολογίας), καθώς και το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  και το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας με αντίστοιχο αριθμό εσπερινών ΕΠΑ.Λ. να παίρνουν και αυτά από 1 έως 2 άτομα. 

Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο δύσκολοι καιροί είναι για τους μαθητές και για τις οικογένειες τους και πολύ περισσότερο για τους μαθητές των εσπερινών ΕΠΑ.Λ. που είναι αδύνατο να μεταβούν σε άλλες πόλεις, μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, για να  σπουδάσουν.

Παρακαλούμε να εξετάσετε με την αρμόζουσα ευαισθησία, το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό από 1% των εσπερινών ΕΠΑ.Λ. ή να αυξηθούν οι θέσεις αντίστοιχα, για όλα τα τμήματα (και όχι μόνο για ελάχιστα) για να μην στερείται κανείς – ανεξαρτήτως ηλικίας – το δικαίωμα στην μόρφωση.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

 

Ο Πρόεδρος Νικόλαος Σεκεριάδης

Ο Γενικός Γραμματέας Παλαιολόγος Δούρος

Από ΔΣ