Αρχείο PDF

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 16-03-2023

 Αρ. Δ.Τ.: 33

Συνάντηση Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. με τον Γενικό Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ

 

     Την Τρίτη 14 Μάρτη 2023 μέλη του Δ.Σ. της ομοσπονδίας μας είχαν συνάντηση μίας και πλέον ώρας με το Γενικό Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. κ.Βούτσινο Γ. με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί όταν μερίδα δ/ντων των Δ.Ι.Ε.Κ. δεν εφάρμοσαν τα ισχύοντα σε σχέση με την ανάθεση των εργαστηριακών μαθημάτων που γίνονται στα Ε.Κ., από τους σπουδαστές των Δ.Ι.Ε.Κ κατά το εαρινό εξάμηνο 2023Α.

        Όταν το θέμα αυτό καταγγέλθηκε στην ομοσπονδία μας η αντίδραση μας ήταν άμεση αποστέλλοντας επιστολή στη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες αυτές πρακτικές δ/ντων Δ.Ι.Ε.Κ. και ζητώντας συνάντηση με τον κ.Γενικό Γραμματέα ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως. Στη συνάντηση με το κ.Βούτσινο εκφράσαμε την έντονη διαφωνία και την ενόχληση μας, εκφράσαμε με σαφήνεια τις θέσεις μας στο θέμα αυτό και ζητήσαμε την απαρέγκλιτη εφαρμογή του κανονισμού των Ε.Κ., Υπουργική Απόφαση 96004/Δ4/1-7-2015 ΦΕΚ 1318/2015, άρθρο 10 «Συνεργασία Ε.Κ. με ΙΕΚ και Σ.Ε.Κ». Οι εξηγήσεις που μας δόθηκαν ήταν ότι ο «Κανονισμός Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Δ.Ι.Ε.Κ.» και συγκεκριμένα το άρθρο 7, ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό.

     Ο κ. Γενικός δέχτηκε τις απόψεις μας και δεσμεύτηκε  ότι το ΥΠΑΙΘ θα προβεί άμεσα στην επαναδιατύπωση των δύο παραπάνω άρθρων ώστε στις αναθέσεις των εργαστηριακών μαθημάτων των ΔΙΕΚ που γίνονται στα Ε.Κ. να προηγούνται εκπαιδευτικοί των Ε.Κ. ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη εργαστηριακή εκπαίδευση των σπουδαστών Δ.Ι.Ε.Κ. και η εξασφάλιση της ακεραιότητας του εξοπλισμού των ΕΚ..

       Αν και το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης κάλυψε το παραπάνω θέμα, τέθηκαν τα προβλήματα που μας απασχολούν σαν ομοσπονδία, εκφράσαμε τις θέσεις μας και προτείναμε λύσεις για αυτά.

      Αναλυτικότερα, για το θέμα των εγγραφών στα ΕΠΑ.Λ. που θα μας απασχολήσει και πάλι σε λίγους μήνες, τέθηκε ο τρόπος αλλά και ο χρόνος που γίνονται κάθε φορά οι εγγραφές στα σχολεία καθώς και η ακολουθούμενη από το υπουργείο πρακτική στην έγκριση των ολιγομελών τμημάτων καθώς θεωρούμε ότι αυτή κατά ένα μεγάλο ποσοστό ευθύνεται για την δημιουργία ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑ.Λ.. Ζητήσαμε η έγκριση των τμημάτων να γίνεται μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών το Σεπτέμβρη. Ο κ.Γενικός  αντέτεινε τα ασφυκτικά χρονικά όρια για διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών και ανέφερε ότι το υπουργείο εγκρίνει σχεδόν όλα τα ολιγομελή τμήματα στην πρώτη φάση εγκρίσεων ολιγομελών το καλοκαίρι.

     Τέθηκε ξανά το θέμα αύξησης του ποσοστού εισαγωγής των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. στα πανεπιστήμια καθώς το ισχύον ποσοστό είναι άδικο, η καθιέρωση ενός δίκαιου αναλογικού συστήματος εισαγωγής και ο απαράδεκτος αποκλεισμός τους από τις σχολές Αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Όσο αφορά  την αύξηση του ποσοστού εισαγωγής η απάντηση ήταν ότι για φέτος αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και συμφώνησε μαζί μας για τον άδικο αποκλεισμό των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. από τις σχολές Αξιωματικών. Επίσης ζητήσαμε όταν θέσεις στα ΑΕΙ που προορίζονται για αποφοίτους του ενός τύπου λυκείου δεν καλύπτονται για οποιοδήποτε λόγο, αυτές να προσφέρονται στους αποφοίτους του άλλου τύπου λυκείου ώστε να μην μένουν θέσεις κενές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις στρατιωτικές σχολές.

     Για την μαθητεία στα ΕΠΑ.Λ., ζητήσαμε, μεταξύ άλλων, να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία και για όλες τις ειδικότητες καθώς θεωρούμε ότι είναι ένας πολύ χρήσιμος θεσμός που αναβαθμίζει το ΕΠΑ.Λ..Ο κ. Γενικός ανέφερε ότι δημιουργούνται τμήματα μαθητείας όπου προσφέρονται θέσεις μαθητείας από την αγορά εργασίας.

     Επίσης στο χρόνο που διατέθηκε στη συνάντηση αυτή τέθηκαν επίσης και θέματα που αφορούν τα Π.ΕΠΑ.Λ., την επέκταση της ΜΝΑΕ σε όλες τις τάξεις, ο νέος κανονισμός λειτουργίας των Ε.Κ., η πορεία της ατομικής αξιολόγησης κ.λ.π..

   Γενικά το κλίμα της συνάντησης ήταν εγκάρδιο, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά ότι η ΟΛΤΕΕ είναι ένας σοβαρός συνομιλητής και η μόνη ομοσπονδία που γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα της ΤΕΕ και έχει κατατεθειμένες προτάσεις για την επίλυση τους και αυτό αναγνωρίζεται από όλους.

 

Απο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

 

Από ΔΣ