Αρχείο PDF

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 06-03-2023

 Αρ. Δ.Τ.: 30

Αναθέσεις εργαστηριακών μαθημάτων Δ.Ι.Ε.Κ.

   

   Με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου 2023Α στα Δ.Ι.Ε.Κ., φθάνουν στην ομοσπονδία μας καταγγελίες, για απαράδεκτες συμπεριφορές μερίδας δ/ντών Δ.Ι.Ε.Κ., οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τα ισχύοντα σε σχέση με την ανάθεση των εργαστηριακών μαθημάτων που γίνονται στα Ε.Κ., από τους σπουδαστές των Δ.Ι.Ε.Κ.. Αυτό δημιουργεί πλήθος προβλημάτων, διαταράσσοντας τις καλές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Ε.Κ.-Δ.Ι.Ε.Κ., θέτει σε κίνδυνο την περιουσία των Ε.Κ. και δεν συμβάλει στην ομαλή εκπαίδευση των σπουδαστών των Δ.ΙΕΚ.

   Συγκεκριμένα, εντελώς αυθαίρετα, παρερμηνεύοντας τον «Κανονισμός Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Δ.Ι.Ε.Κ.» και συγκεκριμένα το άρθρο 7 που μιλά για την «Επιλογή́ των μελών του μητρώου προς ανάθεση διδακτικού έργου». Το άρθρο αυτό εξαιρεί τα Ε.Κ. & τα σχολικά εργαστήρια από τη ρύθμιση αυτή και αυτό γιατί ρυθμίζεται με την Υπουργική Απόφαση 96004/Δ4/1-7-2015 ΦΕΚ 1318/2015, άρθρο 10 «Συνεργασία Ε.Κ. με ΙΕΚ και Σ.Ε.Κ» που  αναφέρει ρητά ότι:

   «..4. ….. Επιπλέον, για την διασφάλιση του εξοπλισμού των εργαστηρίων και την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηριακών μαθημάτων προσλαμβάνεται, κατά προτεραιότητα, ένας (1) τουλάχιστον εκπαιδευτικός του Ε.Κ. για κάθε εργαστηριακό μάθημα.

 Στις περιπτώσεις χρήσης των εργαστηρίων κατεύθυνσης από Ι.Ε.Κ., ισχύουν οι διατάξεις περί Ε.Κ. σε κάθε περίπτωση»

Επειδή

  1. Το συγκεκριμένο άρθρο 10 της Υπουργικής Απόφασης 96004/Δ4/1-7-2015 (ΦΕΚ 1318/2015) δεν έχει καταργηθεί και εξακολουθεί να ισχύει,
  2. Η κατάργηση του ή η μη εφαρμογή του δημιουργεί πολλά και σοβαρά προβλήματα όπως είναι η μη διασφάλιση του εξοπλισμού των εργαστηρίων του Ε.Κ. καθώς και η μη εύρυθμη διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων από τους σπουδαστές των Ι.Ε.Κ.

Καταγγέλλουμε

    τις απαράδεκτες πρακτικές, από μικρή μερίδα Διευθυντών των Δ.Ι.Ε.Κ., που προτάσσουν με μεθοδεύσεις, τους τεχνίτες του ιδιωτικού τομέα έναντι των εκπαιδευτικών του Δημοσίου, με αποκλειστικό κριτήριο την προϋπηρεσία στην αγορά εργασίας και την απαξίωση της σημασίας των εργαστηριακών μαθημάτων, από τους δ/ντές Δ.Ι.Ε.Κ. οδηγώντας τους σπουδαστές σε αίθουσες θεωρίας για την υλοποίηση των εργαστηριακών ωρών.

Συμπαραστεκόμαστε

      στους εκπαιδευτικούς των ΕΚ οι οποίοι ενώ πληρούσαν τα τυπικά προσόντα που ορίζει ο οδηγός σπουδών των ειδικοτήτων και ενώ τους είχε ανατεθεί το συγκεκριμένο έργο, τελικά βρέθηκαν εκτός του εργαστηρίου του Ε.Κ που υποστηρίζουν με απαράδεκτες διαδικασίες.

Ζητούμε

     την απαρέγκλιτη εφαρμογή του άρθρου 10 της Υπουργικής Απόφασης  96004/Δ4/1-7-2015 ώστε η συνεργασία μεταξύ Ε.Κ. και Δ.Ι.Ε.Κ. να είναι η καλύτερα δυνατή και να εξασφαλίζεται τόσο η ομαλή εργαστηριακή εξάσκηση των σπουδαστών των Δ.Ι.Ε.Κ. όσο και η ακεραιότητα του εξοπλισμού των Ε.Κ.

Απο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Από ΔΣ