Αρχείο PDF

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 08-06-2021

 Αρ. Δ.Τ.: 47

24ωρη Απεργία

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

          Στην εποχή της βαθιάς υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και της αυξημένης ανεργίας, η κυβέρνηση κατέθεσε στις 4 Ιουνίου, νομοσχέδιο που ανατρέπει πλήρως δικαιώματα που οι εργαζόμενοι έχουν κατακτήσει εδώ και δεκαετίες. Εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα περιορίζονται ή   άλλα καταργούνται πλήρως.

          Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο στους εργαζόμενους και στα θεμελιώδη εργασιακά τους δικαιώματα. Ικανοποιεί το σύνολο των απαιτήσεων εργοδοτών εθνικών και υπερεθνικών συμφερόντων, έτσι όπως έχουν διατυπωθεί την τελευταία δεκαετία, με άλωση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

           Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο:

  • Καταργείται το 8ώρο και θεσμοθετείται η 10ωρη ή ακόμα και 12ωρη εργασία.
  • Προωθούνται οι ατομικές συμβάσεις και όχι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων.
  • Γενικεύεται η εργασία τις Κυριακές, σχεδόν στο σύνολο των κλάδων.
  • Καθιερώνεται και γενικεύεται η τηλεργασία.
  • Αυξάνεται το ανώτατο όριο των υπερωριών στις 150 (από 96 στην βιομηχανία και 120 συνολικά) και μειώνεται η αποζημίωσή τους από 60% στο 40%.
  • Αυξάνεται ουσιαστικά το επιτρεπόμενο όριο υπερεργασίας.
  • Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
  • Καταργείται η επαναπρόσληψη του εργαζόμενου στην περίπτωση που έχει κριθεί δικαστικά άκυρη η απόλυσή του.
  • Καθιερώνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία των συνδικάτων για τη λήψη της απόφασης της απεργίας.

 

         Το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα αφορά όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα έφερναν ανατροπές και στο δημόσιο. Η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών το 2013, ήρθε λίγο μετά τη νομοθέτηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το 2011.

          Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην απεργία ως ελάχιστη αντίδραση στις πολιτικές της συνεχιζόμενης αποδόμησης και αποδιάρθρωσης όλων των  εργασιακών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Όλοι στα συλλαλητήρια

          Οι δράσεις και οι αγώνες συνεχίζονται και θα ενταθούν, όσο η Κυβέρνηση επιμένει στα βάρβαρα μέτρα ισοπέδωσης κάθε εργασιακού δικαιώματος.

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Από ΔΣ