Αρχείο PDF

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 04-05-2021

 Αρ. Δ.Τ.: 45

Εργατική Πρωτομαγιά

Αυτή τη μέρα, άνθρωποι σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο τιμούν και θυμούνται τα επιτεύγματα των 400.000 εργατών του Σικάγο, οι οποίοι το Μάη του 1886 με διαδηλώσεις και αίμα απαίτησαν δίκαιη αμοιβή και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Χάρη στη δράση των εργατών αυτών, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κερδίσει θεμελιώδη δικαιώματα και προστασία στην εργασία. Οι ελάχιστοι μισθοί και οι αργίες έχουν καθοριστεί με νόμους καθώς τέθηκαν και τα ανώτατα όρια στις ώρες εργασίας. 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί. Από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τώρα την υγειονομική κρίση, βάλλονται τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Η μερική απασχόληση, η βραχυπρόθεσμη εργασία, οι ατελείωτες απλήρωτες ώρες τηλεργασίας έχουν γίνει συνήθεια και όλα αυτά συνιστούν κακοπληρωμένη εργασία, με συνέπεια και οι συντάξεις να διατρέχουν κίνδυνο. 

Βιώνουμε την άνοδο της μακροχρόνιας ανεργίας, των επιδομάτων και της περιστασιακής εργασίας. Νέοι εργασιακοί νόμοι όπου επιτρέπουν στις εταιρείες να προσλαμβάνουν εργαζόμενους κυρίως με μερική απασχόληση, Διαθεσιμότητα Εργασίας σε περιόδους αυξημένων αναγκών, με Διαμοιρασμό θέσης, Συμπιεσμένα ωράρια και με Εναλλασσόμενη εργασία συνδυαστικά με Τηλεργασία. Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν τα συνηθισμένα δικαιώματα για τις αμειβόμενες αργίες, τον ελάχιστο μισθό ή την απόλυση. 

Η αλληλεγγύη με άλλους εργαζομένους είναι τόσο σημαντική σήμερα όσο ποτέ.

Η ΟΛΤΕΕ συμμετέχει στις πανδημοσιοϋπαλληλικές-πανεργατικές  κινητοποιήσεις τη Πέμπτη 6 Μάη, για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και τις συγκεντρώσεις Πανελλαδικά, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Από ΔΣ