Αρχείο PDF

Αθήνα, 16-11-2020

 Αρ. Πρωτ.: 34

ΠΡΟΣ :

1. κ. Νίκη Κεραμέως
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
2. κ. Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝ :

Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΥΠΑΙΘ

ΘΕΜΑ :  Αδικία στο διαμοιρασμό του ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Σχετ.:

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

η ομοσπονδία μας διερωτάται, με ποιο σκεπτικό και ακολουθώντας ποιες οδηγίες, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου σας, μοιράζει τον εξοπλισμό που δωρίζουν οι ιδιώτες και τα ιδρύματα, στα παιδιά μας για την διεξαγωγή των εξ αποστάσεως μαθημάτων;

Διαβάζοντας τις αποφάσεις κατανομής δωριζόμενων αγαθών, που έχουν δημοσιευθεί, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια ανισομέρεια στο διαμοιρασμό των συσκευών στις περιφέρειες και στους τύπους σχολείων ανά την Ελλάδα. Και βέβαια τα παιδιά που φοιτούν στα ΕΠΑ.Λ. είναι η μειοψηφία.

Οι παρακάτω αποφάσεις σας για την κατανομή του εξοπλισμού, το πιστοποιούν:

ΨΤ6Ω46ΜΤΛΗ-ΘΦΨ

ΩΧΖΘ46ΜΤΛΗ-Υ3Ξ

6ΑΟΠ46ΜΤΛΗ-8Τ8

ΩΥΚ246ΜΤΛΗ-ΨΕΚ

6ΑΖΦ46ΜΤΛΗ-Χ2Μ

ΨΝΜΨ46ΜΤΛΗ-Ζ3Ζ

Ψ0ΜΔ46ΜΤΛΗ-ΜΥΓ

ΨΖΙΔ46ΜΤΛΗ-5ΟΛ

Φαίνεται ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ. ξεχνάει πως υπάρχουν περιοχές με ειδικές συνθήκες στην Ελλάδα, με τις καταστροφές από σεισμούς και πλημμύρες να έχουν ισοπεδώσει υποδομές, σπίτια και περιουσίες. Ποια μέριμνα έχει λάβει για αυτές τις περιοχές που καταστράφηκαν; Επίσης θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν και τα Εσπερινά Λύκεια που έχουν μεγάλες ανάγκες καθώς βέβαια και τα ΕΝΕΓΥΛ και τα ΕΕΕΕΚ.

Προφανώς το Υ.ΠΑΙ.Θ. θεωρεί, ότι οι μαθητές και κατ’ επέκταση και οι οικογένειές τους που φοιτούν στα ΕΠΑ.Λ., δεν έχουν μεγάλες ανάγκες διότι:

  • Έχουν υψηλά εισοδήματα
  • Δεν πληρούν τόσοι πολλοί τα κοινωνικά κριτήρια που θέτει η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών
  • Οι γονείς των μαθητών δεν είναι σε μεγάλο ποσοστό άνεργοι και
  • Δεν υπάρχουν πολλές ειδικές δυσκολίες στη μάθηση των μαθητών των ΕΠΑ.Λ.

Για άλλη μια φορά προωθείτε την «Αριστεία» δίνοντας εκατοντάδες συσκευές σε Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία, αφήνοντας στη όποια μοίρα τους χιλιάδες μαθητές και οικογένειες χαμηλού εισοδήματος με σοβαρά οικονομικά και άλλα προβλήματα να λαμβάνουν απουσίες και να μην συμμετέχουν στη εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία.

Κυρία Υπουργέ και κυρία Υφυπουργέ χρειάζεται θεραπεία και αυτού του ζητήματος γι’ αυτό ζητούμε:

Να γίνει με διαφάνεια, ανακατανομή των συσκευών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες περιοχών που επλήγησαν από καταστροφές, ισοκατανομή στους διάφορους τύπους σχολείων και περιοχών με οικονομικά προβλήματα και με κριτήριο το πλήθος των μαθητών που φοιτά σε κάθε σχολείο.

Επιπλέον σας επισημαίνουμε ότι οι ανάγκες της σχολικής κοινότητας για τεχνολογικό εξοπλισμό είναι τώρα και όχι τον Φεβρουάριο που αναμένει το Υπουργείο νέες παραλαβές θα είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση.

          Τέλος αναρωτιόμαστε ότι ως πότε ο ιδιωτικός τομές θα αντικαθιστά την απουσία και τις υποχρεώσεις του Ελληνικού κράτους;

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος Σεκεριάδης Νικόλαος

Ο ΓΓ Γραμματέας Παπαδόπουλος Χιονάς