Αρχείο PDF

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 04-10-2019

 Αρ. Δ.Τ.: 25

Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών 2019

Η 5η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών και σήμερα πλέον γιορτάζεται επίσημα σε πάνω από 100 χώρες σε όλο τον Κόσμο. Φέτος επιπλέον σηματοδοτεί την 70ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948), η οποία αναγνωρίζει την εκπαίδευση ως βασικό θεμελιώδες δικαίωμα και καθιερώνει το δικαίωμα ελεύθερης και ισότιμης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, για όλα τα παιδιά.

Το φετινό θέμα της επετείου είναι: «Νέοι Εκπαιδευτικοί, το μέλλον του επαγγέλματος» (“Young Teachers: The future of Professions ”) και έχει επιλεχτεί για να υπενθυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα ότι αναγνωρίζουμε την κρίσιμη σημασία της επιβεβαίωσης της αξίας της διδακτικής αποστολής και καλούμε τις κυβερνήσεις να κάνουν τη διδασκαλία ένα επάγγελμα πρώτης επιλογής για τους νέους. Επιπλέον ότι ο κόσμος συνεχίζει κάθε μέρα να αγωνίζεται για να εξασφαλίσει ότι η «ανοικτή και ισότιμη ποιοτική εκπαίδευση» και η προώθηση των «ευκαιριών διά βίου μάθησης για όλους» γίνονται πραγματικότητα σε κάθε γωνιά της γης.

Να τονίσουμε ότι ο σωστός εκπαιδευτικός μπορεί να εμπνεύσει ελπίδα, να εξάψει τη φαντασία και να ενσταλάξει την αγάπη της μάθησης. Καθώς οι εκπαιδευτικοί θέτουν τα θεμέλια της γνώσης και της εκπαίδευσης στην ζωή κάθε παιδιού, αξίζουν τον σεβασμό και την αγάπη όλων. Αυτοί είναι που αισθάνονται εξαιρετικά περήφανοι για τα επιτεύγματα και τη σταδιοδρομία των μαθητών τους με τις άοκνες προσπάθειες προσφέροντας ανιδιοτελώς όλη την αγάπη τους.

Με αυτή την υπέροχη σκέψη, καλούμε τους εκπαιδευτικούς να «γιορτάσουν» την Παγκόσμια Ημέρα τους.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού βρίσκει το εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα της Δ.Τ.Ε.Ε. να διεκδικεί :

  • Διατήρηση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΤΥΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Υπουργείου Παιδείας.
  • Αυθύπαρκτο 3ετές Λύκειο της Τ.Ε.Ε. που θα παρέχει Πτυχίο Ειδικότητας και Απολυτήριο Λυκείου, με αυξημένα ποσοστά πρόσβασης στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
  • Καμία συγχώνευση σχολικών μονάδων, με μόνη εξαίρεση την περίπτωση αυτό να προτείνεται από την ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Επαναφορά του ωραρίου και των μισθών στα προ των μνημονίων επίπεδα.
  • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα.
  • Άμεση πραγματοποίηση διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά, με ένα ευρύτατα αποδεκτό μεταβατικό σύστημα.
  • Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο. Κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος.
  • Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων σε όλα τα επίπεδα.
  • Εφαρμογή του Νόμου 1566/1985 και μόνο όσον αφορά το εργασιακό μας ωράριο, και τη στελέχωση όλων των σχολείων με διοικητικό, βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό.
  • Διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μέσω συνεχών ενδοσχολικών και εξωσχολικών προγραμμάτων, με παράλληλη απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα.
  • Όχι στις συγχωνεύσεις ειδικοτήτων, τομέων και σχολικών μονάδων της Τ.Ε.Ε. που στοχεύουν στη συρρίκνωση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία.

 

 

Χρόνια πολλά σε όλους τους εκπαιδευτικούς !

 

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Από ΔΣ