[button link=”https://www.oltee.gr/wp-content/uploads/2018/07/ΟΛΤΕΕ-207_Εγκρίσεις-τμημάτων-των-ΕΠΑ.Λ._2018.pdf” icon=”download” bg_color=”#e30404″ window=”yes”]Αρχείο PDF[/button]

Αθήνα, 11-07-2018

 Αρ. Πρωτ.: 207

ΠΡΟΣ :  

1. κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη
Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝ :

Δ/νση Επαγγελματικής Εκπ/σης ΥΠ.Π.Ε.Θ.

ΘΕΜΑ : Εγκρίσεις τμημάτων των ΕΠΑ.Λ.

Σχετ.:

 

Κύριε Υφυπουργέ,

 

όπως γνωρίζετε, τη περσινή χρονιά θεσπίστηκε και φέτος τροποποιήθηκε προς το δυσχερέστερο, μία δαιδαλώδη ακολουθία ενεργειών που αποτρέπει τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στην Τεχνική και Επαγγελματική εκπαίδευση.

Επιπλέον να σας επισημάνουμε ότι:

  • Δεν ολοκληρώθηκαν μεγάλο πλήθος από ηλεκτρονικές αιτήσεις-δηλώσεις και εγγράφων των μαθητών των ΕΠΑ.Λ, λόγω μη ολοκληρωμένης ενημέρωσης και των διακοπών του καλοκαιριού.
  • Υπάρχουν τμήματα Α τάξης, τομέων Β τάξης και ειδικοτήτων Γ τάξης, που μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης ηλεκτρονικών δηλώσεων, είναι οριακά  είτε στο ελάχιστο αριθμό μαθητών για την δημιουργία του τμήματος είτε στο μέγιστο αριθμό για την διάσπαση του τμήματος σε δεύτερο. Αυτά τα τμήματα θα οριστικοποιηθούν με τις εγγραφές και τις μετεγγραφές του Σεπτεμβρίου.
  • Η εμπειρία μας δείχνει ότι πολλά τμήματα από ολιγομελή μετατρέπονται σε πλήρη τον Σεπτέμβριο.
  • Η αυξημένη εισαγωγή από τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. στα Πανεπιστήμια  που περιμένουμε φέτος, θα έχει αποτελέσματα, μετά την ανακοίνωση των εισακτέων.
  • Λειτουργία των διετών δομών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχει ακόμα λειτουργήσει και αφομοιωθεί και αυτή με την σειρά της θα προσθέσει νέες εγγραφές.
  • Τα αποτελέσματα της πιστοποίησης των αποφοίτων της μαθητείας, που θα τους δώσει πτυχίο επιπέδου 5, επίσης δεν έχει ακόμα την ανάλογη διάχυση στους εν δυνάμει μαθητές μας.
  • Υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών που για «σοβαρούς λόγους» δεν έκαναν ηλεκτρονική αίτηση – δήλωση ή προσωρινά για τυπικούς λόγους διαγράφθηκαν και θα την πραγματοποιήσουν το Σεπτέμβριο.
  • Στα τμήματα που εμφανίζονται μετά την υλοποίηση της δεύτερης φάσης αιτήσεων δηλώσεων δεν λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ο οποίος μπορεί να διαφοροποιήσει τον τελικό αριθμόν τους, με την γνωστή ισχύουσα αναλογία 1/3.
  • Οι αιτήσεις δηλώσεις κηδεμόνων ή μαθητών, από τα Γενικά Λύκεια προς τα ΕΠΑ.Λ είναι σχεδόν «μηδενικές», γεγονός που σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο και μπορεί να είναι πολύ σημαντικές σε πλήθος.
  • Τέλος μεγάλος αριθμός αποφοίτων των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφασίζουν κάθε χρόνο να εγγραφούν στα ΕΠΑ.Λ. τον Σεπτέμβριο.

 

Για τα παραπάνω σας

Ζητούμε

  1. Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν ανά ΕΠΑ.Λ. το σχολικό έτος 2018-2019, να οριστικοποιηθούν, με την ολοκλήρωση των εγγραφών-μετεγγραφών, ώστε να υπάρχει σαφή εικόνα του μαθητικού δυναμικού κάθε τάξης, τομέα και ειδικότητας. Θα ήταν άδικο και για τα σχολεία και για τους μαθητές και τις οικογένειες τους, να «κοπούν» τμήματα που θα μπορούσαν να συμπληρωθούν με τις εγγραφές-μετεγγραφές του Σεπτεμβρίου.
  2. Να εξορθολογήσετε τη με αριθμ. Φ.12/134644/Δ4/08-08-2017 Υ.Α. του ΥΠΠΕΘ (ΦΕΚ 2891/τ.Β’/21-08-2017), με θέμα: «Ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος Γενικής Παιδείας της Α’ Τάξης, τμήματος Τομέα της Β΄ Τάξης και τμήματος Ειδικότητας της Γ’ Τάξης Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)», μειώνοντας τον ελάχιστο αριθμό  μαθητών σε ειδικές περιπτώσεις (πχ. Μοναδικό τμήμα σε Καλλικρατικό Δήμο, μεγάλη απόσταση μεταξύ σχολείων, ειδικές εισηγήσεις για τοπικούς λόγους, κ.α.).
  3. Να δείξετε την ίδια με πέρσι ευαισθησία και να εγκρίνετε τη λειτουργία  όλων των ολιγομελών τμημάτων  των ΕΠΑ.Λ..

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Από ΔΣ