Λειτουργία Εργαστηριακού Κέντρου – Ε.Κ. Κατερίνης Δ.Δ.Ε. Πιερίας

[button link=”https://www.oltee.gr/wp-content/uploads/2015/10/ΟΛΤΕΕ-087_-Λειτουργία-Εργαστηριακού-Κέντρου-Ε.Κ.-Κατερίνης.-Δ.Δ.Ε.-Πιερίας.pdf” icon=”download” bg_color=”#e30404″ window=”yes”]Αρχείο PDF[/button]

Αθήνα,5-10-2015

 Αρ. Πρωτ.: 087

ΠΡΟΣ :κ. Ιωάννη Καζταρίδη,

Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

ΚΟΙΝ:

– Δ/νση Επαγγελματικής Εκπ/σης ΥΠ.Π.Ε.Θ.

–Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας

–Ε.Κ. Κατερίνης

–Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Πιερίας

–ΜΜΕ

Κ. Διευθυντά,

Η ανάγνωση του παραπάνω σχετικού εγγράφου σας προς το Δήμο Κατερίνης με αποδέκτη το Γραφείο Δημάρχου, μας προκάλεσε έκπληξη και προβληματισμό, δημιουργώντας παράλληλα πολλά ερωτηματικά και απορίες.

Στο έγγραφό σας, μετά την προ 2 ημερών συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, με θέμα τη μεταστέγαση του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής στην 3η πτέρυγα του κτιριακού συγκροτήματος του πρώην Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Κατερίνης, με την παρουσία όλων των ενδιαφερομένων μερών, παρακαλείτε το Δήμο Κατερίνης να σας γνωρίσει αν έχει γίνει η προβλεπόμενη από το Ν. 3852/2010 (πρόγραμμα Καλλικράτης) απογραφή του ανωτέρω χώρου, καθώς και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε αυτόν (εργαστηριακός εξοπλισμός, μηχανήματα και λοιπή κινητή περιουσία), προκειμένου να διευκολυνθεί, βάση των στοιχείων της απογραφής, η άμεση παράδοση του χώρου και του εξοπλισμού από το Διευθυντή του ΕΚ Κατερίνης κ. Λαζόπουλο, στην κατοχή του οποίου βρίσκονται επί του παρόντος, προς τον αρμόδιο φορέα του Δήμου Κατερίνης. Ακόμη, σε περίπτωση που δεν έχουν απογραφεί τα προπεριγραφόμενα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Κατερίνης εντός των νομίμων προθεσμιών, παρακαλείτε για την άμεση απογραφή τους κατά τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις και τις πρακτικές οδηγίες που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή τους και στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013», προκειμένου να διευκολυνθεί η παράδοση του χώρου και η άμεση μεταφορά του κείμενου σε αυτόν εξοπλισμού, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μεταστέγαση του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Κατερίνης στις εγκαταστάσεις αυτές, σκοπός που αποτελεί επιδίωξη και επιθυμία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και για τον οποίο ένθερμα δεσμεύτηκε η Αρχή του Δήμου με έντονο αίσθημα ευθύνης και αρωγής προς την ευαίσθητη αυτή ομάδα συμπολιτών μας. Ολοκληρώνοντας το έγγραφό σας, παρακαλείτε το Δήμο να επιληφθεί άμεσα του θέματος και παραμένετε στη διάθεσή του για κάθε περαιτέρω ενέργεια.

Κ. Διευθυντά,

Από τον Ιούνιο του 2013 το τότε Σ.Ε.Κ. Κατερίνης (πλέον Ε.Κ.), με το υπ’ αρ. πρωτ. 37/28-6-2013 και θέμα: «Ανάγκες Τεχνικής Εκπαίδευσης», διαβίβασε στη ΔΙΔΕ Πιερίας αναφορά εκπαιδευτικών ειδικοτήτων σχετική με τον προγραμματισμό του παιδαγωγικού έργου και τις απαιτούμενες εργαστηριακές υποδομές και παρακαλούσε για τις δικές σας ενέργειες. Η αναφορά, που προσυπέγραφαν 105 συνάδελφοι, έχει κατά γράμμα ως εξής:

«Με μεγάλη μας έκπληξη αντιλαμβανόμαστε τον τελευταίο καιρό μια κινητικότητα που αφορά την «αξιοποίηση» και αλλαγή χρήσης των χώρων των εργαστηρίων του πρώην Πολυκλαδικού – 3ου ΤΕΕ. Οι χώροι αυτοί στεγάζουν οργανωμένα και λειτουργικά εργαστήρια (CNC – εργαλειομηχανών – ψύξης και κλιματισμού – ηλεκτρολόγων) με πληρέστατες υποδομές (ενδοδαπέδιες τριφασικές παροχές, συστήματα θέρμανσης). Για να δημιουργηθούν δαπανήθηκαν πολλά χρήματα καθόσον υπάρχουν υποδομές και πάγιος εξοπλισμός (εργαλειομηχανές ελεγχόμενες από Η/Υ, τόρνοι, φρέζες, δράπανα, πρέσες, στράντζες, ψαλίδια, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη) που ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ), είναι δε απόλυτα σύγχρονος και λειτουργικός. Κατά την συγχώνευση των πρώην ΤΕΕ (1ου και 3ου) υπήρξε υπόσχεση από τη δημοτική αρχή για δημιουργία καινούργιων κτηρίων στους χώρους του συγκροτήματος του 1ου ΕΠΑΛ, όπου θα μεταφέρονταν ο εν λόγω εξοπλισμός, αφού απ’ όλους τους συναδέλφους των τεχνικών ειδικοτήτων, κρίνεται απόλυτα αναγκαίος και απαραίτητος για την παροχή ουσιαστικής και ποιοτικής εκπαίδευσης στους μαθητές των επαγγελματικών λυκείων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από τα υπεσχημένα. Κατά την τρέχουσα περίοδο αναμένεται η ψήφιση από τη βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου για την ίδρυση του νέου Τεχνολογικού Λυκείου και τη δημιουργία τέταρτου έτους φοίτησης για τους μαθητές. Η εν λόγω εξέλιξη θα καταστήσει αυτούς τους χώρους απαραίτητους για την άμεση στέγαση και εκπαίδευση των μαθητών του τέταρτου έτους, διασώζοντας παράλληλα και πολλές θέσεις εργασίας καθηγητών των τεχνικών ειδικοτήτων απ’ αυτές που έχουν κριθεί υπεράριθμες. Ακόμη με την επαναφορά της βάσης του 10 στα μαθήματα των Πανελληνίων Εξετάσεων αναμένεται σημαντική αύξηση των μαθητών της τεχνικής εκπαίδευσης. Επειδή η δημιουργία νέων Τεχνολογικών και Επαγγελματικών Λυκείων απαιτεί εργαστηριακή υποδομή και εξοπλισμό, είναι δε ιδιαίτερα δύσκολη, χρονοβόρα και δαπανηρή, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, παρακαλούμε να μην αλλάξετε τη χρήση των εν λόγω εργαστηριακών χώρων που θα αποτελέσουν έτοιμη λύση για την στέγαση και εκπαίδευση των μαθητών του τέταρτου έτους του νέου τύπου λυκείου και γενικά των αυξημένων αναγκών της τεχνικής εκπαίδευσης, που αναμένεται να προκύψουν, διασφαλίζοντας παράλληλα και τις θέσεις εργασίας πολλών εκπαιδευτικών. Με τιμή, Ακολουθούν οι υπογραφές».

Πρόσφατα, πριν τρεις εβδομάδες, το Ε.Κ. Κατερίνης με το υπ’ αρ. πρωτ. 98/14-9-2015 έγγραφό του προς τη ΔΙΔΕ Πιερίας, του ιδίου θέματος: «Ανάγκες Τεχνικής Εκπαίδευσης», γνωστοποίησε τα εξής: «Σε συνέχεια του υπ’ αρ. 37/28-06-2013 εγγράφου μας που προσυπέγραψαν 105 συνάδελφοι, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για την μεταφορά και χρήση του μηχανολογικού εξοπλισμού από τις εγκαταστάσεις των εργαστηρίων του πρώην 3ου ΤΕΕ όπου βρίσκεται, στον χώρο όπου λειτουργεί ο Μηχανολογικός Τομέας του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης. Ο εξοπλισμός αυτός περιλαμβάνει εργαλειομηχανές, ήτοι τόρνους (12 βιομηχανικούς τόρνους άριστης κατάστασης), φρέζες, στράντζες, δράπανα, CNC (3 μονάδες AJAX, με 12 τερματικά προγραμματισμού και plotters) εγκαταστάσεις ψύξης και άλλα, αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η μεταφορά τους απαιτεί εξειδικευμένα συνεργεία ειδικών (ειδικά για την λύση και αρμολόγηση των CNC) ώστε να μην υποστούν φθορές και περιέλθουν σε αχρηστία. Τυχόν άτακτη στοίβαξη και αποθήκευσή όλου αυτού του εξοπλισμού σε παρακείμενες αίθουσες εκτός των εργαστηριακών χώρων όπου βρίσκεται, όπου δεν θα υπάρχει εξωτερική πρόσβαση, προκειμένου να εκκενωθούν οι εργαστηριακοί χώροι και να διαμορφωθούν για άλλη χρήση, θα αχρηστεύσει και θα καταστρέψει ακριβό εξοπλισμό άκρως απαραίτητο όπως έχει τονιστεί για τις εκπαιδευτικές ανάγκες σε λυκειακό (ΕΠΑΛ) και μεταλυκειακό (ΙΕΚ) επίπεδο. Θέτουμε όλα αυτά υπ’ όψη σας και αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και οδηγίες για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος αυτού θέματος και την διάσωση και αξιοποίηση του ακριβού αυτού μηχανολογικού εξοπλισμού

Κ. Διευθυντά,

Με την κατάσταση και τα δεδομένα όπως εκτίθενται στο παραπάνω έγγραφο του Ε.Κ. Κατερίνης και εννέα ημέρες μετά, σύμφωνα με το σχετικό στο παρόν έγγραφό σας, πραγματοποιήσατε συνάντηση στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας με θέμα τη μεταστέγαση του Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής και την παρουσία όλων των ενδιαφερομένων μερών (;) καταλήγοντας – συμπεραίνοντας ότι αποτελεί επιδίωξη και επιθυμία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (;) η άμεση μεταστέγαση του Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Κατερίνης στις εγκαταστάσεις της 3ης πτέρυγας του κτιριακού συγκροτήματος του πρώην Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Κατερίνης. Προς το σκοπό αυτό ερωτάτε το Δήμο Κατερίνης αν έχει γίνει απογραφή του ανωτέρω χώρου και των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σ’ αυτόν, σε αντίθετη περίπτωση ζητάτε την άμεση πραγματοποίησή της προκειμένου να διευκολυνθεί η άμεση παράδοση του χώρου και του εξοπλισμού από το Διευθυντή του Ε.Κ. Κατερίνης προς τον αρμόδιο φορέα του Δήμου Κατερίνης και να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μεταστέγαση του Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Κατερίνης στις κτιριακές αυτές εγκαταστάσεις.

Κ. Διευθυντά,

Τα ερωτήματα, που αντικειμενικά τίθενται και καλείστε εκ της θέσεως σας να απαντήσετε, είναι κρίσιμα, σοβαρά και ουσιώδη:

1)   Έχετε εις χείρας σας Απόφαση των διοικητικών ή πολιτικών προϊσταμένων σας για τη μεταστέγαση του Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Κατερίνης στις εγκαταστάσεις της 3ης πτέρυγας του κτιριακού συγκροτήματος του πρώην Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Κατερίνης ; Η αρμοδιότητά σας από τη θέση του Διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιορίζεται σε σχετική επί του θέματος και μόνον εισήγηση προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

2)   Αν έχετε εις χείρας σας την απαιτούμενη προαναφερόμενη Απόφαση, προβλέπει την μετεγκατάσταση του εργαστηριακού εξοπλισμού, μηχανημάτων, συσκευών, λοιπής σταθερής ή κινητής περιουσίας και αν ναι σε ποιο χώρο προκειμένου να αξιοποιηθεί με την παράδοση σε χρήση για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας ;

3)   Είναι θεμιτό και αποδεκτό τρεχούσης της σχολικής χρονιάς, μήνα Οκτώβριο να ξεκινούν διαδικασίες αποξήλωσης εργαστηρίων, παράδοσης του εξοπλισμού στο Δήμο και πραγματοποίησης εργασιών μεταστέγασης (άραγε πότε;) σχολικής μονάδας και μάλιστα Ειδικής Αγωγής ; Η αναφερόμενη αμεσότητα του θέματος (4 φορές καταμετράται στο έγγραφό σας) πόσο μπορεί να επιτευχθεί ; Διαπιστώνεται (από το προς τη Δ.Δ.Ε. Πιερίας προαναφερθέν έγγραφο του Σ.Ε.Κ. Κατερίνης) ότι το θέμα δεν προέκυψε τώρα και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος, έχει «ιστορία» πέραν των 2 ετών. Έπρεπε να προβλεφθούν ενέργειες και να προηγηθούν διαδικασίες.

Κ. Διευθυντά,

Από τη θέση του Προϊσταμένου της Δ.Δ.Ε. και ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας στην Πιερία έχετε καθήκον την προάσπιση και διαφύλαξη της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του Ε.Κ. Κατερίνης που ανήκει στη διοικητική περιοχή ευθύνης σας.

Το έντονο αίσθημα ευθύνης και αρωγής προς την ευαίσθητη ομάδα των συμπολιτών μας, που χρήζει εκπαίδευσης σε σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής, είναι υποχρέωση όλων μας. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν μπορεί να συνεπάγεται και να αποβαίνει εις βάρος και προς ζημία, αχρήστευση και καταστροφή υφιστάμενων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων ιδιαίτερης μάλιστα σημασίας και αξίας.

Μέχρι την παροχή των συγκεκριμένων απαντήσεων και αναζήτηση των ενδεδειγμένων λύσεων μέσω των προβλεπόμενων νομότυπων διαδικασιών,

Ζ η τ ο ύ μ ε

Την από πλευράς σας αναστολή κάθε σχετικής με το θέμα ενέργειας ή πρωτοβουλίας αρχής γενομένης με την απόσυρση του με αριθμ. πρωτ. 10476/25-9-2015 έγγραφου σας προς το Δήμο Κατερίνης με θέμα: «Απογραφή και παράδοση 3ης πτέρυγας Ε.Π.Λ. Κατερίνης και σχετικού εξοπλισμού».

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

ο Πρόεδρος Σταμάτης Σταματιάδης

ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Αμπόνης

ΟΛΤΕΕ-087_ Λειτουργία Εργαστηριακού Κέντρου - Ε.Κ. Κατερίνης. Δ.Δ.Ε. Πιερίας1

 

Δημοσιεύτηκε τουλάχιστον στα παρακάτω Μέσα:

Avaton-02  XENESGLOSSES_EU_LOGO-01