Αρχείο PDF

Αθήνα, 04-04-2022

 Αρ. Πρωτ.: 134

ΠΡΟΣ :

κα. Νίκη Κεραμέως

Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

κα. Ζωή Μακρή

Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

κ. Αλέξανδρο Κόπτση

Γενικός Γραμματέας Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

ΚΟΙΝ :

κ. Γεώργιο Βούτσινο

Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας

 

ΘΕΜΑ : Μείωση της εξεταστέας ύλης  της Α΄ και Β΄ Λυκείου ΕΠΑ.Λ
Σχετ.: Φ4/36673/ΓΔ4-31-3-2022 Συντονισμός της εξεταστέας ύλης των «γραπτώς» εξεταζόμενων μαθημάτων των Α ́ και Β ́ τάξεων των ΕΠΑ.Λ. και Α ́ και Β ́ τάξεων των Λυκείων των ΕΝΕΕΓΥ-Λ στις προαγωγικές εξετάσεις σχολικού έτους 2021-2022  και εφεξής.

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

αξιότιμη κ. Υφυπουργέ,

αξιότιμε κ. Γενικέ,

 

με το σχετικό έγγραφό σας υπενθυμίζετε στους εκπαιδευτικούς ότι είναι Υπεύθυνοι για την ολοκλήρωση της ύλης και πως πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την εξεταστέα ύλη της Α΄ και Β΄ Λυκείου μέχρι τη λήξη των μαθημάτων.

Καλείτε τους Συντονιστές/στριες Εκπαιδευτικού Έργου και τους Διευθυντές/τρις των Λυκείων σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων να προβαίνουν σε αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος όπου χρειάζεται για να καλύψουν τις δικές σας αδυναμίες και παραλήψεις.

Κύριε Γενικέ

Αναμένουμε την ημερομηνία λήξης των μαθημάτων, σας διαβεβαιώνουμε ότι σε κάθε ΕΠΑ.Λ και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ υπάρχουν «γραπτώς» εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία μέχρι το τέλος του πρώτου τετραμήνου δεν διδάχθηκαν λόγω των πολλών κενών που υπήρχαν στα σχολεία.

Επίσης με τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του Covid-19 η πληθώρα των  εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών νόσησαν για περισσότερο από δύο φορές, αφού πρώτα χαρακτηρίζονται πολλαπλάσιες φορές στενές επαφές και πρέπει «άμεσα και χωρίς καθυστέρηση» να υποβληθούν σε διάστημα 5 ημερών 2 φορές σε Rapid Test σε μια δομή Υγείας, παρατηρείται το φαινόμενο, καθημερινά χιλιάδες μαθητές να συρρέουν για εξέταση, απουσιάζοντας από το σχολείο δικαιολογημένα, με συνέπεια να υπάρχουν τμήματα που απουσιάζουν πάνω από το 50% των μαθητών, όποτε εύλογα αντιλαμβάνεται ο καθένας το αλαλούμ που θα υπάρχει όταν κάποιοι  μαθητές χάνουν 2 μέρες μαθημάτων ανά εβδομάδα.

Για άλλη μια φορά αντιμετωπίζετε με προχειρότητα και χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό τα σοβαρά εκπαιδευτικά προβλήματα για τα οποία έχετε ενημερωθεί από όλες τις Ομοσπονδίες και είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτά.

Καμία ευθύνη δεν φέρουν οι συνάδελφοι τους οποίους επιχειρείτε να τους καταστήσετέ υπεύθυνους και αποποιείστε τις ευθύνες που δεν διορίσατε το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στην ώρα του. 

Με την αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος που προτείνετε, ουσιαστικά ζητάτε να καταργήσουμε ωράρια και μαθήματα που δεν εξετάζονται με  Τ.Θ.Δ.Δ. και να μετατρέψουμε τα σχολεία σε φροντιστήρια.

 

Ζητούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη

 

  • την μη εφαρμογή, της τράπεζας θεμάτων στα ΕΠΑ.Λ καθώς δεν καλύφθηκαν εγκαίρως τα κενά των εκπαιδευτικών, με υπαιτιότητα των ΔΔΕ και του Υπουργείου
  • Η εξεταστέα ύλη πολλών μαθημάτων είναι τεράστια και δεν υπάρχει περιθώριο κάλυψης όλης της ύλης στις επόμενες 4-5 εβδομάδες
  • Τα θέματα της τράπεζας για την Β’ τάξη του ΕΠΑ.Λ έχουν δημοσιευτεί πριν από λίγες μέρες.
  • Να γίνει μείωση της εξεταστέας ύλης όλων των μαθημάτων καθώς δεν καλύφθηκε όλη η προβλεπόμενη διδακτέα ύλη των προηγούμενων ετών με τα πολλαπλά προβλήματα της τηλεκπαίδευση λόγω της πανδημίας και οι μαθητές δεν έχουν δώσει γραπτές εξετάσεις τις προηγούμενες δύο χρονιές.
  • Διαφοροποίηση θεμάτων ανάλογα με τον τύπο σχολείου ΕΠΑ.Λ – ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος Σεκεριάδης Νικόλαος

Ο ΓΓ Παπαδόπουλος Χιονάς

 

Από ΔΣ