[button link=”https://www.oltee.gr/wp-content/uploads/2014/02/ΔΤ-ΟΛΤΕΕ-084_-ΕΚΚΛΗΣΗ-της-UNESCO-για-τους-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.pdf” icon=”download” bg_color=”#e30404″ window=”yes”]Αρχείο PDF[/button]

Αθήνα, 4-10-2013

 Αριθμ. Δ.Τ.: 084

ΕΚΚΛΗΣΗ της UNESCO για τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ – Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

Στις 5 Οκτωβρίου 1966 η UNESCO έστειλε προς όλα τα Κράτη – Μέλη του Διεθνούς Οργανισμού τις «Συστάσεις» της, που αφορούσαν τη θέση (επίπεδο, status) που θα έπρεπε να έχουν οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις χώρες. Από τότε, η 5η Οκτωβρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, με σκοπό να προβληθεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα.

Ο φετινός εορτασμός, που συνδιοργανώνει η UNESCO μαζί με τους Εταίρους της (ILO, UNDP, UNICEF και Education International), έχει ως σύνθημα «A Call for Teachers», και σε ελεύθερη απόδοση, «ΕΚΚΛΗΣΗ για τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ» και επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της έλλειψης εκπαιδευτικών, στα εμπόδια για μια καλύτερη ποιοτικά εκπαίδευση και στο ρόλο των εκπαιδευτικών για τη διαμόρφωση πολιτών με οικουμενική κουλτούρα και, ταυτόχρονα, με πολιτιστική ποικιλομορφία.

Σε ΤΙ στοχεύει αυτή η «Έκκληση για τους Εκπαιδευτικούς»;

Στοχεύει στην επίτευξη ποιοτικής εκπαίδευσης, στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και προσβασιμότητας σε αυτήν. Η ποιοτική εκπαίδευση προσφέρει ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Δεν υπάρχει ισχυρότερο θεμέλιο για διαρκή ειρήνη και βιώσιμη ανάπτυξη, από μια ποιοτική εκπαίδευση.

Σε ΠΟΙΟΥΣ απευθύνεται αυτή η «Έκκληση για τους Εκπαιδευτικούς»;

Σε αυτούς που …λαμβάνουν αποφάσεις.

Σε όλους εμάς που ψηφίζουμε …αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις ! Σε όλους εμάς που έχουμε παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, ή είμαστε μαθητές, ή υπηρετούμε την Εκπαίδευση, ώστε με τους αγώνες μας να «υποδείξουμε» στους αρμοδίους το καθήκον τους και να διασφαλίσουμε ότι θα το εκτελέσουν !

Ποιο είναι το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ της «Έκκλησης για τους Εκπαιδευτικούς»;

1. Να εξασφαλιστεί η αριθμητική επάρκεια των Εκπαιδευτικών, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις.

2. Να εξασφαλιστεί η ποιοτική αναβάθμιση των Εκπαιδευτικών με α) ενίσχυση της αρχικής (εισαγωγικής) εκπαίδευσης και κατάρτισής τους, β) με συνεχή επιμόρφωση και γ) με διαρκή υποστήριξη του επιστημονικού και παιδαγωγικού τους έργου.

3. Να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες εργασίας και ικανοποιητικές αποδοχές, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν ανεμπόδιστα, χωρίς περισπασμούς και αγωνίες, να επιτελούν το λειτούργημά τους.

4. Να δίδονται στους εκπαιδευτικούς τα απαραίτητα κίνητρα ώστε να προάγονται συνεχώς.

5. Να ενισχυθεί η κοινωνική αναγνώριση και αποδοχή του έργου τους.

Και ΟΧΙ, οι παραπάνω «θέσεις» ΔΕΝ έχουν συνταχθεί από κάποιο «συνδικαλιστικό φορέα» εκπαιδευτικών, αλλά περιλαμβάνονται στο κείμενο της UNESCO!!:

http://www.unesco.org/new/en/world-teachers-day

 «Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη ποιοτικής εκπαίδευσης είναι οι επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες των εκπαιδευτικών. Κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, απευθύνουμε έκκληση να παρέχεται στους εκπαιδευτικούς ισχυρότερη αρχική εκπαίδευση, συνεχής επιστημονική ανάπτυξη και υποστήριξη» (Irina Bokova, Γενική Διευθύντρια της UNESCO).

Η Ημέρα των Εκπαιδευτικών γιορτάζεται επίσημα σε πάνω από 100 χώρες σε όλο τον Κόσμο. Μεταξύ αυτών και η Κύπρος, όπου ο Κύπριος Υπουργός Παιδείας απέστειλε μήνυμα. Ο Έλληνας ομόλογός του, είτε ξέχασε την επέτειο, είτε ήταν απασχολημένος με το να συμβάλλει στην «αριθμητική επάρκεια» των εκπαιδευτικών θέτοντας σε «διαθεσιμότητα» όσους περισσότερους μπορεί, με το να προκηρύσσει σεμινάρια κατάρτισης «επί πληρωμή» για τους εκπαιδευτικούς, με το να τους απαξιώνει καθημερινά με δηλώσεις και με το να κλείνει σχολεία, σχολές, Τομείς και Ειδικότητες της Τ.Ε.Ε., συμβάλλοντας έτσι στην «ποιοτική εκπαίδευση», στην εξασφάλιση «ίσων ευκαιριών» και «προσβασιμότητας» σε αυτήν

Εμείς καλούμε τους εκπαιδευτικούς να «γιορτάσουν» την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, εκτυπώνοντας και αναρτώντας στο σχολείο την αφίσα της UNESCO

http://download.ei-ie.org/Docs/WebDepot/WTD2013_proposal_web_ENG.jpg

διοργανώνοντας σχετικές εκδηλώσεις την επόμενη εβδομάδα, αναθέτοντας στους μαθητές εργασίες, καλλιτεχνικό έργο ή εκθέσεις ιδεών σχετικές με το φετινό θέμα, ακόμη και μετάφραση του μηνύματος της UNESCO από τα Αγγλικά στα Ελληνικά.

Το δικό μας «δωράκι» στον κ. Υπουργό με την ευκαιρία της γιορτής μας, θα είναι μια «Αίτηση Ακύρωσης» στο Συμβούλιο της Επικράτειας, για τα Τμήματα και τις Ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. που «έκλεισε» παράνομα… Χρόνια μας Πολλά κε Υπουργέ !

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Από admin-02