[button link=”https://www.oltee.gr/wp-content/uploads/2014/02/ΔΤ-ΟΛΤΕΕ-064_-Στην-Ευρωβουλή-το-έγκλημα-σε-βάρος-της-ΤΕΕ.pdf” icon=”download” bg_color=”#e30404″ window=”yes”]Αρχείο PDF[/button]

Αθήνα, 17-7-2013

 Αριθμ. Δ.Τ.: 064

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ΕΓΚΛΗΜΑ που επιχειρείται σε βάρος της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) κατέφυγε στο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ προκειμένου να αποτρέψει στη γένεσή του το πρωτοφανές έγκλημα που επιχειρείται από τον Υπουργό Παιδείας σε βάρος της Δημόσιας ΤΥΠΙΚΗΣ Τεχνικής Επαγγελματικής ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και προς όφελος της ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ  Ιδιωτικής ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ.

Οι πρωτοφανείς αυτές ενέργειες και μεθοδεύσεις του Υπουργού, έρχονται σε ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με το «Ανακοινωθέν της Brugge» (Μπρίζ, Μπρύζ ή Βρύγη του Βελγίου) που εξέδωσαν στις 7 Δεκεμβρίου του 2010 οι Υπουργοί Παιδείας 33 Ευρωπαϊκών χωρών ([1]) (Ευρωπαϊκή Ένωση – 27, Κροατία, ΠΓΔΜ, Ισλανδία, Λιχνεστάιν, Νορβηγία και Τουρκία) και η οποία αποτελεί την πιο πρόσφατη αναθεώρηση της «Διαδικασίας της Κοπεγχάγης» για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Συγκεκριμένα:

1. Η κατάργηση ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ ΤΟΜΕΩΝ από την Τυπική Δημόσια ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, και η προσφορά αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών μόνο σε ΜΗ ΤΥΠΙΚΗ Ιδιωτική ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόβλεψη ότι «…πρέπει να δώσουμε στους πολίτες την δυνατότητα να αποκτήσουν Γνώσεις, Δεξιότητες και Ικανότητες που να μην είναι καθαρά εργασιακής φύσης. Οι ευρύτερες αυτές ικανότητες, οι λεγόμενες «βασικές ικανότητες», είναι σημαντικές για να πετύχει κάποιος στη ζωή του. …Ιδίως …ικανότητες ΤΕΠ και γλωσσικές δεξιότητες …να αναπτύξουν τις βασικές τους ικανότητες, χωρίς όμως να παραμελούν τις εργασιακές τους δεξιότητες».

Αυτόν ακριβώς το συνδυαστικό σκοπό πρέπει να επιτελεί το Δημόσιο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο της Τυπικής Εκπαίδευσης, σε ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τη ΜΗ ΤΥΠΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ που παρέχουν τα Ι.Ε.Κ., Δημόσια και Ιδιωτικά, τα οποία στοχεύουν:

Στον απόλυτα Επαγγελματικό χαρακτήρα των σπουδών, χωρίς στόχευση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο Παιδείας (με τη έννοια του «Ανακοινωθέντος») για τους μαθητές.

Στην Εξειδικευμένη Κατάρτιση σε ένα πολύ περιορισμένο εύρος τεχνικών ικανοτήτων, με την έννοια της εμβάθυνσης ή της προσαρμογής σε ειδικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, χωρίς να στοχεύουν όμως στην οικοδόμηση σταθερής (πλατειάς) βάσης Γνώσεων, Δεξιοτήτων και Ικανοτήτων για το αντικείμενο των επαγγελματικών τους σπουδών, όπως ορίζει το «Ανακοινωθέν».

Όταν, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι μιλούν για ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, την εννοούν ως συνέχεια της Βασικής Τεχνικής Επαγγελματικής ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, και ΟΧΙ ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της !!!

2. Η κατάργηση από την Τυπική Δημόσια ΔΩΡΕΑΝ Εκπαίδευση, Ειδικοτήτων τις οποίες επιλέγουν μαθητές που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα, καθώς και κυρίως από κορίτσια ή γυναίκες (σε συντριπτικό μάλιστα ποσοστό, 81%), αποτελεί ενέργεια που έχει ως αποτέλεσμα την διάλυση της Κοινωνικής συνοχής και τον αποκλεισμό ευαίσθητων ομάδων από την Εκπαίδευση και από την αγορά εργασίας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ κατευθύνσεις του «διττού στόχου της ΕΕΚ» που είναι:

Να συμβάλλουν «…ιδίως στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» και τη «…λήψη μέτρων για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου».

Να απευθύνονται «τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκεςκαι σε όσους αντιμετωπίζουν, για οποιοδήποτε λόγο, κίνδυνο αποκλεισμού από την αγορά εργασίας».

3. Η συστηματική και σε βάθος χρόνου απαξίωση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία με τις προβλέψεις του άρθρου 82 του Πολυνομοσχεδίου ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Διακήρυξη του «Ανακοινωθέντος της Brugge», ότι «…είναι ζωτική ανάγκη να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά της …να της εξασφαλίσουμε το βέλτιστο δυνατό επίπεδοΣτην Κοινωνία της Γνώσης οι Επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες είναι εξίσου σημαντικές με τις Ακαδημαϊκές».

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ο Υπουργός Παιδείας εξανδραποδίζει το 33% του μαθητικού πληθυσμού των Σχολείων της Τ.Ε.Ε. και ενισχύει με αυτό τον τρόπο την (ήδη συντριπτική) καταξίωση του Γενικού Λυκείου που παρέχει και στοχεύει μόνο στην Ακαδημαϊκή γνώση.

Μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας μας, και αξιοποιώντας τα στοιχεία που του προσκομίσαμε, ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Σπύρος Δανέλλης,  αρχιτέκτονας μηχανικός και μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D), κατέθεσε στις 16-7-2013 Γραπτή Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα «Μεταρρύθμιση στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Ελλάδα».

(βλέπε: https://docs.google.com/file/d/0BwpQjqVmdNegbUVFRzB0eHg2eFU/edit)

Ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας και η Ελληνική Κυβέρνηση, θα βρεθούν πολύ σύντομα στη δυσάρεστη θέση να δώσουν εξηγήσεις στα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, εάν η σκοπούμενη καθοδήγηση των μαθητών «…σε ιδιωτικές επαγγελματικές σχολές που καλύπτουν τις κατηργημένες ειδικότητες…» των ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. της τυπικής Δημόσιας Ελληνικής Εκπαίδευσης «είναι συμβατή με τον στόχο της χωρίς αποκλεισμούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) που έθεσε για το 2020 στο πλαίσιο του Ανακοινωθέντος της Μπρίζ»…

Το όφελος του ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ     σε βάρος του ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

Το όφελος της ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ         σε βάρος της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το όφελος της ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ         σε βάρος της ΤΥΠΙΚΗΣ

Το όφελος της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ            σε βάρος της ΔΗΜΟΣΙΑΣ

Το όφελος της ΕΠΙ ΧΡΗΜΑΣΙ       σε βάρος της ΔΩΡΕΑΝ

Το όφελος των ΟΛΙΓΩΝ                σε βάρος των ΠΟΛΛΩΝ

Το όφελος των ΠΛΟΥΣΙΩΝ           σε βάρος των ΦΤΩΧΩΝ

Το όφελος των ΑΝΔΡΩΝ               σε βάρος των ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Το ΑΡΘΡΟ 82

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !!

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

 


Από admin-02