ΕΛΤΕΕ Ηρακλείου: Στον Περιφερειακό για την Επανασύσταση των Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  (Ε.Λ.Τ.Ε.Ε  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ)   

Ιτάνου 40  71407Ηράκλειο Κρήτης

Email: eltee.ira@gmail.com

κιν. Προέδρου: 6945759549

Ηράκλειο,  26/05/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 25-05-2015, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Γεώργιος Τερζάκης δέχθηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΛΤΕΕ Ηρακλείου. Το ΔΣ εκπροσωπήθηκε απο τον Πρόεδρο κ.Λάζαρο Ιακωβίδη, τον Οργανωτικό Γραμματέα κ.Εμμανουήλ Αναστασάκη και την Αντιπρόεδρο κ.Αικατερίνη Κωστάκη.

Το ΔΣ παρουσίασε τις θέσεις της Ένωσης για τα φλέγοντα προβλήματα που ταλανίζουν τα ΕΠΑ.Λ. με πρώτη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των Τομέων και Ειδικοτήτων που καταργήθηκαν με το Ν.4186/2013.

Θέση της ΟΛΤΕΕ αλλά και της ΕΛΤΕΕ Ηρακλείου είναι είναι να ξαναλειτουργήσουν ως ΕΠΑΛ ΟΛΑ τα καταργημένα σχολεία της ΤΕΕ (οι ΕΠΑΣ και όσα ΕΠΑΛ συγχωνεύθηκαν). Θυμίζουμε ότι τόσο οι ΕΠΑΣ όσο και τα ΕΠΑΛ αποτελούν μετεξέλιξη των ΤΕΕ. Εντελώς αυθαίρετα και συγκυριακά έγινε ο διαχωρισμός τους. Επιπλέον, κάποιες ΕΠΑΣ λειτουργούσαν αυτόνομα και σε απομακρυσμένες περιοχές (πχ ΕΠΑΣ Αστερουσίων). Το πλησιέστερο ΕΠΑΛ βρίσκεται σε μακρινή απόσταση (πχ.ΕΠΑΛ Μοιρών ή ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου). Επομένως, ολόκληρες ενότητες Δήμων είναι αποκομμένες από τα σχολεία της ΤΕΕ.

Πάγια θέση μας ήταν και είναι να επιστρέψουν πίσω στα σχολεία τους τόσο οι εκπαιδευτικοί  όσο και μαθητές που εκδιώχθηκαν βίαια. Όσο παραμένουν κλειστά το ένα στα τέσσερα Τεχνικά Σχολεία της Χώρας (οι 106 ΕΠΑ.Σ.που κατάργησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία), η αδικία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως.Υπενθυμίζουμε ότι πολλές ΕΠΑ.Σ. λειτουργούσαν ως αυτοτελή σχολεία και με το κλείσιμό τους μεγάλεςγεωγραφικές ενότητες δεν εξυπηρετούνται πλέον, ενώ σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες έχει αποκοπεί η πρόσβαση οποιοδήποτε σχολείο της Τ.Ε.Ε.

Στην παρούσα συγκυρία και επειδή μετά την ψήφιση του Ν. 4327/2015 ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης πρέπει να αποφασίσει μέσα σε ένα μήνα σε ποια από τα υφιστάμενα ΕΠΑΛ θα επαναλειτουργήσουν οι Τομείς και οι Ειδικότητες που είχαν καταργηθεί, η Ένωση ζήτησε από τον Περιφερειακό Δ/ντή να λάβει υπόψη του και τις εξής παραμέτρους:

1. Προτεραιότητα έχουν τα ΕΠΑΛ στα οποία λειτουργούσαν οι Ειδικότητες πριν από την κατάργησή τους.

2. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει μια ισομερής κατανομή των ειδικοτήτων (τουλάχιστον στα σχολεία που στεγάζονται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα), προκειμένου να μη δημιουργηθούν σχολεία «γίγαντες» δίπλα σε σχολεία «νάνους».

3. Να υπάρχει εύλογη χωροταξική διασπορά μέσα σε κάθε ΔΔΕ.

4. Να προσφέρονται σε σχολεία που λειτουργούν τόσο σε ημερήσιο, όσο και σε εσπερινό ωράριο, εξυπηρετώντας έτσι αρκετούς μαθητές που παράλληλα εργάζονται.

5. Να υπάρχει επιτυχής «μίξη» ειδικοτήτων που προτιμούν οι άρρενες μαθητές με αυτές που επιλέγουν τα κορίτσια, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία φύλων και να μην δημιουργηθούν ΕΠΑΛ «αρρένων» και ΕΠΑΛ «θηλέων».

6. Να ληφθεί υπ’όψιν η δυσκολία εκπόνησης ημερησίων προγραμμάτων απο τα ΕΠΑΛ που βρίσκονται μεγάλη απόσταση απο τα Ε.Κ.

7. Να ακουστούν οι απόψεις των σχολικών μονάδων, έστω και σε επίπεδο Διευθυντών Σχολείων, ώστε να ληφθεί σοβαρά υπ’όψιν η δυνατότητα του κάθε σχολείου να φιλοξενήσει τις ειδικότητες που επανέρχονται(κτιριακές υποδομές-επάρκεια αιθουσών διδασκαλίας-εργαστηριακοί χώροι).

8. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν οτι δικαίωμα στην επιλογή των ειδικοτήτων πρέπει να έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαθητές του νομού, ειδικότερα αυτοί που βρίσκονται εκτός της πόλης του Ηρακλείου( Αρκαλοχώρι, Μοίρες).Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που είχαμε κινηθεί προς τη δημιουργία ενός νέου ΕΠΑΛ στα δυτικά της πόλης, όπου και το είχαμε προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαζίου(το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την ίδρυση του) ενώ στη συνέχεια το ίδιο εισηγήθηκε και η ΔΔΕ Ηρακλείου στο Υπουργείο, τελικά δυστυχώς δεν προχώρησε η ίδρυση ενός νέου ΕΠΑΛ στα δυτικά της πόλης (εξυπηρετεί πολλούς μαθητές που βρίσκονται εκτός πόλης προς εκείνη την κατεύθυνση αλλά και πλησίον του Δήμου Γαζίου).

9. Αναφέρθηκαν αρκετά θέματα που αφορούσαν τη «χρήση» των εργαστηριακών χώρων των κατηργημένων ειδικοτήτων απο τη ΓΓΔΒΜ μέσα απο μια σωρεία  παρατυπιών, που Ένωση πάλεψε να τα κρατήσει μέχρι τελευταία στιγμή, καλώντας άπαντες να εφαρμοστεί ο Νόμος και ο Κανονισμός Λειτουργίας.

Η αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ένωσης ευχαρίστησε τον κ.Περιφερειακό Διευθυντή, συγχαίροντας τον για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του. Ελπίζουμε οτι συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ηρακλείου

ΕΛΤΕΕ_Ηρακλείου

Από ΔΣ