Συνάντηση κ. Τάσου Κουράκη με αντιπροσωπεία της ΟΛΤΕΕ

[button link=”https://www.oltee.gr/wp-content/uploads/2014/12/ΔΤ-ΟΛΤΕΕ-011_-Συνάντηση-κ.-Τάσου-Κουράκη-με-ΟΛΤΕΕ.pdf” icon=”download” bg_color=”#e30404″ window=”yes”]Αρχείο PDF[/button]

Αθήνα, 1-12-2014

 Αριθμ. Δ.Τ.: 011

Συνάντηση κ. Τάσου Κουράκη με αντιπροσωπεία της ΟΛΤΕΕ

 .

Την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Τάσος Κουράκης, Τομεάρχης Παιδείας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δέχθηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Σταμάτη Σταματιάδη, το Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Αμπόνη, και τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων κ. Μιλτιάδη Θεολόγου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι Πρόεδροι των Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης κ.κ. Αλέξανδρος Σαχπεκίδης και Λάζαρος Πετρόπουλος, εκ των οποίων ο δεύτερος είναι και εκπαιδευτικός σε Διαθεσιμότητα.

 .

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. ευχαρίστησε τον κ. Κουράκη για τις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την επαναλειτουργία όλων των Τομέων και Ειδικοτήτων της Ανώτερης Β’ βάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.) και για την επανατοποθέτηση σε δομές του Υπουργείου Παιδείας όλων των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε Διαθεσιμότητα.

Τόνισε ωστόσο, ότι ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζητάει από την Κυβέρνηση την επαναλειτουργία των σχολείων της Τ.Ε.Ε. με ΟΛΟΥΣ τους Τομείς και τις Ειδικότητές τους, καθώς και την «ενίσχυση της Τ.Ε.Ε.», ο ίδιος ευαγγελίζεται ότι όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα «αναβαθμίσει» το Λύκειο σε «…ενιαία αυτόνομη και υποχρεωτική μορφωτική βαθμίδα, ως Ενιαίο Λύκειο Θεωρίας και Πράξης», «με ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της σημερινής διασπασμένης δομής (Γενικό Λύκειο-Επαγγελματικό Λύκειο-ΣΕΚ)…» και «…λειτουργία δημόσιας μεταλυκειακής τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. …Στο δίκτυο αυτό θα ενταχθούν τα σημερινά ΙΕΚ.».

Θυμίζουμε ότι πρώτος που στο όνομα της …«αναβάθμισης» της Τ.Ε.Ε. ξερίζωσε κυριολεκτικά τους πιο ζωντανούς Τομείς της και τους ξαπόστειλε στη (δημόσια και δωρεάν) Κατάρτιση, ήταν ο ολετήρας της, ο «αείμνηστος» κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., …«διαφωνώντας κάθετα» μαζί του, ξεπατώνει τελείως ότι απέμεινε από την υπόλοιπη Β’ βάθμια Τ.Ε.Ε. και την εξοβελίζει ΟΛΟΚΛΗΡΗ (… «αναβαθμιζόμενη» πάντα…) στη (δημόσια και δωρεάν) μεταλυκειακή «Εκπαιδευσο-Κατάρτιση»!

 .

Τα δομικά και θεμελιώδη προβλήματα μιας τέτοιας πρότασης είναι πολλαπλά:

1.      Η Μεταλυκειακή (Μετα-δευτεροβάθμια, προ-Τριτοβάθμια) Εκπαίδευση, μοιάζει σαν το …«μετέωρο βήμα του Πελαργού». Σε ποια ακριβώς «βαθμίδα» θα ανήκει; Στο …μεσοδιάστημα; Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πρέπει να αποφασίσει πού ακριβώς θα την εντάξει! Το Τυπικό Εκπαιδευτικό Σύστημα κάθε χώρας διαρθρώνεται σε αυτοτελείς ΒΑΘΜΙΔΕΣ που αντιστοιχίζονται με αυτές των άλλων χωρών και δεν νοούνται σε αυτό «κενά», «νεφελώματα» και …«μεσοδιαστήματα»…

2.      Η Μη Τυπική ΜΑΘΗΣΗ (ΙΕΚ, ΣΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΔΒΜ, Κολλέγια, Μαθητεία, κλπ) και η Άτυπη ΜΑΘΗΣΗ (εργασιακή εμπειρία), δεν μπορούν να «ενοποιηθούν» ούτε να ενταχθούν στην Τυπική ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Είναι όροι απολύτως (και εξ’ ορισμού) ασύμβατοι, «ασύμπτωτες ευθείες», «παράλληλα σύμπαντα». Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού, σε ΟΛΗ την Υφήλιο !

3.      Ο δομικός αυτός διαχωρισμός δεν μπορεί να ανατραπεί από τον «δημόσιο και δωρεάν» χαρακτήρα της παροχής τους στους πολίτες. Ιδιωτική Εκπαίδευση (του Τυπικού συστήματος) θα υπάρχει πάντα, το ίδιο και ιδιωτική Κατάρτιση (της Μη τυπικής Μάθησης). Δημόσια Εκπαίδευση θα υπάρχει, όπως και δημόσια Κατάρτιση. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει, είναι η ενοποίησή τους !

Επομένως, όσο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν εντάσσει την Τ.Ε.Ε. σε «βαθμίδα» του Τυπικού Συστήματος και την «ενοποιεί» με την Κατάρτιση, ουσιαστικά την εξοβελίζει στην «Μη τυπική Μάθηση». Το «περιτύλιγμα», οτι θα είναι δημόσια και δωρεάν, δεν είναι καν «αριστερό» ! Το χρησιμοποίησε και ο ακραίος νεοφιλελεύθερος κ. Αρβανιτόπουλος !

4.      Όποιος δεν έχει δουλέψει σε σχολεία της Τ.Ε.Ε., μπορεί να συντάσσει σπουδαίες, αλλά όμως πλήρως ανεδαφικές προτάσεις. Οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία μας προέρχονται από τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα. Με την αποφοίτησή τους από το Λύκειο, πρέπει να βρουν άμεσα δουλειά να θρέψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Δεν αντέχουν σε «πολυτέλειες» 12χρονων γενικών σπουδών …«Θεωρίας και Πράξης». Αυτά δεν γεμίζουν το άδειο τους στομάχι !!

Κανείς δεν μπορεί να τους «υποχρεώσει» να παρακολουθήσουν την …«υποχρεωτική 12χρονη εκπαίδευση». Ούτε ο ίδιος ο …Νόμος! Νομοτελειακά λοιπόν θα αυξηθεί η μαθητική διαρροή, για να …«στελεχωθούν» οι θέσεις του ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού (40% επί του συνόλου των εργαζομένων) που ζητά η …αγορά εργασίας (στοιχεία του Cedefop για το 2020). Η εξέλιξη αυτή αποτελεί «αριστερή προοπτική» για τα παιδιά αυτά ή την πιο αναπάντεχη πραγμάτωση του πιο εξωπραγματικού ονείρου του πιο ακραίου νεοφιλελεύθερου, με πρωτοβουλία μάλιστα του αντιπάλου του; Μόνο εμείς βλέπουμε αυτή την πασίδηλη εξέλιξη; Ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποσοβήσουν το προφανές και αναπόφευκτο;

Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η φοίτηση στη «Μεταλυκειακή Τ.Ε.Ε.» «θα διαρκεί από 1-3 έτη, ανάλογα με την ειδικότητα…» επιπλέον του 12χρονου σχολείου, «…ενώ οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ».

Οι μαθητές μας όμως έχουν άμεση ανάγκη πρόσβασης στο …ψωμί, και τα δημόσια σχολεία της Β΄βάθμιας Τ.Ε.Ε. (ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.) αποτελούσαν το κοινωνικό «μαξιλάρι» και πρόσφεραν ταυτόχρονα γενική ΠΑΙΔΕΙΑ και ΠΤΥΧΙΟ ειδίκευσης για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στους 18χρονους αποφοίτους μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι «φιλολογίες» χορτασμένων, ΟΧΙ πεινασμένων !

5.      Οι συνάδελφοί μας σε Διαθεσιμότητα είναι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ (Teachers) του Τυπικού Εκπαιδευτικού Συστήματος. Δεν είναι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ (Trainers) της Μη τυπικής ΜΑΘΗΣΗΣ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να γυρίσουν στα σχολειά μας και ΟΧΙ να καταλήξουμε ΟΛΟΙ (αυτοί που είναι σε Διαθεσιμότητα και όσοι υπηρετούμε ακόμη) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ Ενηλίκων στη …Μεταλυκειακή «Κατάρτιση» και στη δια βίου Μάθηση !!

 .

Στη συνέχεια, ο Γ.Γ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. παρέδωσε στον κ. Κουράκη την ολοκληρωμένη και πλήρως διαρθρωμένη Πρόταση της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. για το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο. Ο κ. Κουράκης έδειξε ενδιαφέρον και ακολούθησε εκτενής ανάλυση της Πρότασής μας. Στις επόμενες μέρες θα στείλουμε το πλήρες σώμα των θέσεών μας για όλα τα θέματα που αφορούν στην Τ.Ε.Ε., στα σχολειά μας και γενικότερα στην Παιδεία, ενόψει και της Συνδιάσκεψης εργασίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου, με στόχο την εξειδίκευση των άμεσων ενεργειών μιας κυβέρνησης αριστεράς.

 .

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

ΔΤ ΟΛΤΕΕ-011_ Συνάντηση κ. Τάσου Κουράκη με ΟΛΤΕΕ

Δημοσιεύτηκε τουλάχιστον στα παρακάτω Μέσα:

XENESGLOSSES_EU_LOGO-01 Axortagos-01  ΕΝΕΛΕΑ-01

Από ΔΣ