Αθήνα, 10-1-2013

 Αριθμ. Δ.Τ.: 027

Επαναπροκήρυξη του προγράμματος ΜΑΘΗΤΕΙΑ Αποφοίτων Τεχνικής Εκπαίδευσης για απόκτηση Επαγγελματικής εμπειρίας

Η Ομοσπονδία μας υποδέχεται με ανάμεικτα συναισθήματα την απόφαση του Υπουργείου. Από την μια αισθανόμαστε ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΙ γιατί ήμασταν οι μόνοι που δραστηριοποιηθήκαμε και επιδιώξαμε επίμονα την επανενεργοποίηση του προγράμματος. Συγκεκριμένα:

  1. 1.        Στις 14-9-2012 αποστείλαμε την με άρ. πρωτ. 048 επιστολή μας προς τους Υπουργούς Παιδείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης με την οποία ζητούσαμε:

¾      Την άμεση επαναπροκήρυξη του Προγράμματος

¾      Την άμεση έκδοση νέας Απόφασης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς επιχειρήσεις, ορίζοντας επαρκή χρονική προθεσμία για δήλωση θέσεων Μαθητείας

¾      Να γίνει συντονισμένη εκστρατεία ευρύτατης δημοσιοποίησης και προβολής του Προγράμματος (Μ.Μ.Ε., Επιμελητήρια, κλπ)

¾      Να συμπεριληφθούν στους Φορείς Υποδοχής των Μαθητευομένων και οι Υπηρεσίες του Δημοσίου

  1. 2.        Στις 25-10-2012 ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει:

¾      την άμεση ενεργοποίηση της υλοποίησης του Προγράμματος

¾      την ενεργοποίηση επιλεκτικών ενεργειών Δημοσιότητας, (Σεμινάρια Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης προς τους Δ/ντες ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. και σε εκπαιδευτικούς ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. με σκοπό να λειτουργήσουν προωθητικά για το θεσμό στην Τοπική κοινωνία, Δημοσίευση σε Τύπο & Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κ.λπ.)

¾      να εξετάσει τη δυνατότητα συμμετοχής ΚΑΙ Δημοσίων Φορέων στο Πρόγραμμα

  1. 3.        Στις 1-11-2012 επανήλθαμε με το με αρ. 017 Δελτίο Τύπου μας χαιρετίζοντας την απόφαση του Υπουργού και επισημαίνοντας την κρισιμότητα έγκαιρης Προκήρυξης, ικανού χρόνου για δήλωση προσφοράς θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις και συμπερίληψη των Φορέων του Δημοσίου, δεδομένου ότι πολλοί απόφοιτοι της ΤΕΕ μπορούν να εργασθούν μόνο στα πλαίσια του προγράμματος.
  2. 4.        Στις 28-11-2012 προσήλθαμε στο γραφείο της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου όπου καταθέσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας.
  3. 5.        Στις 18-12-2012 εκδόθηκε η Απόφαση Επαναπροκήρυξης του Προγράμματος (Απόφαση με αρ. πρωτ. 11559/18-12-2012, ΑΔΑ: Β4Μ99-1Δ1).
  4. 6.        Στις 8-1-2013 μας αποστάλθηκε υπηρεσιακά «για ενημέρωσή μας».

Δεν μπορούμε όμως να μην εκφράσουμε την ΒΑΘΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ μας γιατί άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και τους νέους της Ελλάδας κινδυνεύει να πάει χαμένη εξαιτίας της απίστευτης προχειρότητας σχεδιασμού και υλοποίησης του Προγράμματος. Συγκεκριμένα:

α) Η Απόφαση υπογράφτηκε στις 18-12-2012, μας κοινοποιήθηκε στις 8-1-2013 και δίνει διορία στις Επιχειρήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τις 20-1-2013 !!

β) Δεν έχει γίνει καμιά πράξη ευρείας δημοσιοποίησης του Προγράμματος που αναφέρεται στην Απόφαση με αρ. πρωτ. 20828/13-12-2012 (ΑΔΑ: Β4ΜΡ9-ΚΚΚ) που προβλέπει τον σχεδιασμό και υλοποίηση προγράμματος δημοσιότητας στον Τύπο, τη διαμόρφωση, σχεδιασμό, παραγωγή και εφαρμογή Δημιουργικής Ιδέας στον έντυπο Τύπο, και την επιμέλεια υλοποίησης του προγράμματος δημοσιότητας, που χρηματοδοτούνται μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 86.100,00 ευρώ …

γ) Δεν συμπεριλήφθηκαν Δημόσιοι Φορείς στους δυναμένους να συμμετάσχουν.

 

Υπενθυμίζουμε ότι και οι δύο προηγούμενες Προκηρύξεις του Προγράμματος κατέρρευσαν ακριβώς επειδή δεν πληρούνταν αυτοί οι ουσιώδεις όροι, με αποτέλεσμα να έχουν δηλωθεί μόνο 468 (!!) θέσεις Μαθητείας Αποφοίτων σε όλη την Επικράτεια, έναντι 8.475 θέσεων που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ. Δηλαδή, το ποσοστό ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ μέχρι σήμερα είναι 94,5 % !!.

Φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν ο κίνδυνος να χαθούν Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις 16.833.240,00 ευρώ, να χαθεί η ευκαιρία τόνωσης της Εργασίας τη στιγμή που η επίσημη ανεργία των νέων μας ανέρχεται στο 50% και οι Απόφοιτοι της ΤΕΕ δεν μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας χωρίς προϋπηρεσία με τα πτυχία που τους χορηγεί η Ελληνική Πολιτεία !!

Παρά την απογοήτευσή μας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας προβαίνει με δική του πρωτοβουλία στην άμεση κινητοποίηση και ενημέρωση των Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών, Τεχνικών και λοιπών Επιμελητηρίων της Χώρας, Συλλόγων, Φορέων και Επαγγελματικών Ενώσεων με αποστολή ενημερωτικού υλικού για άμεση προώθηση στα μέλη τους, ώστε να πετύχει το Πρόγραμμα, αλλά ανεξάρτητα από τις δικές μας προσπάθειες,

καλούμε

τον Υπουργό Παιδείας δια της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. να προβεί ΑΜΕΣΑ:

¾            στον Επανακαθορισμό του χρόνου υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις σε διάστημα 20 ημερών μετά την ολοκλήρωση της καμπάνιας δημοσιότητας του Προγράμματος, και τουλάχιστον μέχρι τις 28-2-2013.

¾            στην Εκτεταμένη δημοσιοποίηση του Προγράμματος από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης όπως έχει υποχρέωση από την Απόφασή του με αρ. πρωτ. 20828/13-12-2012.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Από admin-02