Δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκ 2013
Τη Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε ανοικτή διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα «ΑΟΖ, Υδρογονάνθρακες και Επαγγέλματα του Μέλλοντος» με συντονιστή το δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, στο θεατρικό σταθμό Ηρακλείου.

Ο Νίκος Λυγερός είναι “ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)” και “ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο”. Πρόκειται για έναν ευφυή μαθηματικό με πολυδιάστατη προσωπικότητα: συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS).

Είναι ένας εκ των τριών επιστημόνων που συνέταξαν και κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό, το Δεκέμβριο του 2012, έκθεση για τα κοιτάσματα Υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. Η έκθεση, που τη συνυπογράφει με τους επιστήμονες, Ηλία Κονοφάγο και Αντώνη Φώσκολο, περιγράφει όλες τις ενέργειες που πρέπει άμεσα να γίνουν για την εκμετάλλευση των Ελληνικών Υδρογονανθράκων. Εκτιμάται ότι το όφελος που θα προκύψει από αυτή την εκμετάλλευση μπορεί να ανέλθει σε 1,3 δις δολάρια.

Οι εξελίξεις αυτές στον τομέα της Ενέργειας και η σύνδεση τους με την εργασία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικοοικονομικές επιδράσεις τους αναλύθηκαν διεξοδικά στη Διάλεξη του Ν. Λυγερού.

Η διάλεξη συνδιοργανώθηκε από την Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., το 1ο Σ.Ε.Κ. και το 6ο ΕΠΑ.Λ Ηρακλείου. Η ανταπόκριση του κόσμου, στο κάλεσμα μας, ήταν Τεράστια! Ευχαριστούμε πολύ το Δάσκαλο Νίκο Λυγερό!