Αθήνα, 13-03-2019

 Αρ. Πρωτ.: 40

ΠΡΟΣ :  

1. κ. Κώστα Γαβρόγλου
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

2. κα. Μερόπη Τζούφη
Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝ :

ΘΕΜΑ : Εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ. για το σχ. έτος 2019-2020

Σχετ.:
ΔΤ-ΟΛΤΕΕ-30/9-6-2017 – Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ.
ΔΤ-ΟΛΤΕΕ-004/26-9-2018-E-eggrafes ίσον ‘η ταλαιπωρία’

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

την τελευταία διετία έχει εισαχθεί το σύστημα e-eggrafes για τις εγγραφές των Επαγγελματικών Λυκείων. Με πλήθος δελτίων τύπων και επιστολών μας (βλ. σχετικά), σας έχουμε επισημάνει τις δυσλειτουργίες   που παρατηρήθηκαν στην εφαρμογή της διαδικασίας των εγγραφών. Όπως πολύ ορθά το Υπουργείο επέλεξε να κάνει έγκαιρα έκθεση στο Σύνταγμα στην Αθήνα για την διαφήμιση των ΕΠΑ.Λ., το ίδιο θα πρέπει να μεριμνήσει να κάνει για το υψίστης σημασίας ζήτημα των εγγραφών στα ΕΠΑ.Λ..

Η επίσημη πολιτεία οφείλει να λάβει υπόψη της, τις παρακάτω αναπροσαρμογές στο χρονοδιάγραμμα αλλά και στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των εγγραφών:

  • Να ανακοινώνονται οι ημερομηνίες εγγραφών από τον Μάρτιο εκάστου έτους.
  • Το διάστημα των εγγραφών πρέπει να είναι 15 ημέρες τουλάχιστον (10-29 Ιουνίου) και μέσα σ αυτό να ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες (αρχική δήλωση, επιβεβαίωση εγγράφων κτλ).
  • Σχολεία που έχουν μεγάλο πλήθος εγγραφών είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν σε διορίες 2-3 ημερών.
  • Να σταματήσει ο διαχωρισμός περιόδων εγγραφών όπως αναφέρονταν στις εγκυκλίους. Πολλά τμήματα των ΕΠΑ.Λ. συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών τον Σεπτέμβριο, με τις εγγραφές των αποφοίτων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. που δεν πέρασαν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έγγραφο ορίζει ότι «…Ειδικά, οι απόφοιτοι ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι επιθυμούν να εγγραφούν στη Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας ΕΠΑ.Λ., δύνανται να εγγραφούν και από 1η έως 11η Σεπτεμβρίου ….. στα ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ». Δηλαδή ΠΡΩΤΑ θα ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ τα ΤΜΗΜΑΤΑ μέχρι τις 10 Ιουλίου, και το ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ θα γραφούν οι ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ σε ΟΣΑ ΕΠΕΖΗΣΑΝ, ασχέτως αν υπάρχει ειδικότητα της επιλογής τους, ή πόσο μακριά βρίσκεται το ΕΠΑ.Λ. στο οποίο αυτή λειτουργεί!
  • Τα ολιγομελή τμήματα να εγκρίνονται στις 11 Σεπτεμβρίου.
  • Τα αποτελέσματα των Ι.Ε.Κ. να εκδίδονται μέχρι τις 31 Αυγούστου καθώς πολλοί υποψήφιοι σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. εγγράφονται και στα ΕΠΑ.Λ. ταυτόχρονα, επειδή εκκρεμεί η έκδοση των αποτελεσμάτων των εγγραφών των Ι.Ε.Κ. με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα αριθμητικά δεδομένα των τμημάτων των ΕΠΑ.Λ..
  • Να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πτυχιούχους της δευτεροβάθμιας Τ.Ε.Ε. να μπορούν να εγγράφονται στις οικείες ειδικότητες εντός του ίδιου τομέα κατευθείαν στην Γ΄ τάξη. Εκτός του ότι το παραπάνω είναι λογικό, με την ρύθμιση αυτή αποφεύγονται πολλά λάθη και καθυστερήσεις στις εγγραφές.
  • Το σύστημα εγγραφών να είναι online και να γίνονται και εγγραφές μέχρι και 11 Σεπτεμβρίου με την ευθύνη των Διευθυντών.
  • Το σύστημα πρέπει να είναι πραγματικά online και όχι να κλείνει και να ανοίγει αυστηρά σε συγκεκριμένες ημέρες. Τα update των στοιχείων πρέπει να γίνονται κάθε βράδυ (από τις 23:00-06:00) καθώς μαθητές μας φέρνουν τα χαρτιά για επιβεβαίωση μετά την ηλεκτρονική τους εγγραφή και δεν εμφανίζονται καταχωρημένοι στο ηλεκτρονικό σύστημα.
  • Για την αποφυγή της επανάληψης στραγγαλιστικών και αποπνικτικών διοριών και άνισης μεταχείρισης,

Ζητούμε να προβείτε άμεσα εντός του Μαρτίου:

  1. Στον έγκαιρο και χωρίς αιφνιδιασμούς χρονοπρογραμματισμό των εγγραφών. Να δημοσιοποιηθούν ΆΜΕΣΑ οι ημερομηνίες εγγραφών.
  2. Να εκδοθεί η νέα Υ.Α. για τον “Καθορισμός Τομέων και Ειδικοτήτων ανά Επαγγελματικό Λύκειο” για το σχολικό έτος 2019-2020, με διεύρυνση των τομέων και των ειδικοτήτων σε όλα τα ΕΠΑ.Λ..
  3. Στην λειτουργία της πλατφόρμας χωρίς τα στραγγαλιστικά φίλτρα που είχαν τεθεί.
  4. Την 24ωρη λειτουργία της πλατφόρμας και την online ενημέρωσή της και την επικοινωνία της με το myschool.
  5. Να εξορθολογισθεί – μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός μαθητών που απαιτείται για την έγκριση των τμημάτων.
  6. Να απλοποιηθεί η διαδικασία προεγγραφών και εγγραφών στα ΕΠΑ.Λ..

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Από ΔΣ