Όψιμες δημοκρατικές συνδικαλιστικές απόψεις κινήσεων και ΔΣ ΕΛΜΕ

[button link=”https://www.oltee.gr/wp-content/uploads/2015/11/ΔΤ-ΟΛΤΕΕ-045_-Όψιμες-δημοκρατικές-συνδικαλιστικές-απόψεις-κινήσεων-και-ΔΣ-ΕΛΜΕ-1.pdf” icon=”download” bg_color=”#e30404″ window=”yes”]Αρχείο PDF[/button]

Αθήνα, 20-11-2015

 Αρ. Πρωτ.:045

Όψιμες δημοκρατικές συνδικαλιστικές απόψεις κινήσεων και ΔΣ ΕΛΜΕ

Τη χρονική αυτή περίοδο προσκαλούν τα Διοικητικά Συμβούλια – Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, (Ενώσεων Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. και Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης – Ε.Λ.Μ.Ε.), τα μέλη τους σε τακτικές Γενικές Συνελεύσεις – Γ.Σ. και προκηρύσσουν αρχαιρεσίες για την εκλογή των μελών στα Όργανα Διοίκησής τους.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος φτηνές, μικρόψυχες, κοντόμυαλες, πονηρές και παράνομες συνδικαλιστικές συμπεριφορές, προερχόμενες από τους ίδιους κυρίως γνωστούς ¨χώρους¨ μολύνουν το εκλογικό σώμα προσπαθώντας να υφαρπάξουν ψηφοδέλτια και ψήφους, να αποξενώσουν τους εκπαιδευτικούς από τις Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., να τις αποδυναμώσουν, να τις φιμώσουν. Οι τακτικές αυτές, πέραν του ότι αποδεικνύουν την παρακμή του παλαιολιθικού παραταξιακού κατεστημένου με την αποτυχία του να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων συνδικαλιστικά περιστάσεων, υποδηλώνουν και τη φοβία τους απέναντι στον αδέσμευτο – ακηδεμόνευτο, ανεξάρτητο μη καθοδηγούμενο και υπαγορευόμενο καθαρό και γνήσιο – συνεπή – πραγματικό συνδικαλισμό. Τον ανιδιοτελή συνδικαλισμό που εκφράζεται από άξιους, ανεξάρτητους, δραστήριους, ικανούς και όχι υποδεικνυόμενους, πριμοδοτούμενους, προεπιλεγμένους και προικοδοτούμενους δήθεν ¨χαρισματικούς¨ που εκπροσωπούν παρατάξεις δέσμιες των πολιτικών κομμάτων στα οποία πρόσκεινται και τα συμφέροντα των οποίων υπηρετούν.

Ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά παραθέτουμε πρόσφατα γεγονότα:

Α. ΣΕΡΡΕΣ

Η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σερρών επισκέπτεται τα σχολεία και ενημερώνει ότι όσοι εκπαιδευτικοί είναι μέλη της ΕΛΜΕ δεν μπορούν να είναι και μέλη της ΕΛΤΕΕ. Επειδή έχουμε λάβει γνώση και της από 28 Μαΐου 2015 ανοικτής επιστολής της Αδέσμευτης Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών – ΑΔ.Ε.Κ.Ε. Σερρών, προς τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, βλ. http://adeke-serres.blogspot.gr/2015/05/blog-post_28.html#more, αναγκαζόμαστε, στις αναφορές για την ΕΛΤΕΕ και την ΟΛΤΕΕ, των όψιμων – αδέσμευτων συνδικαλιστών, υπηρετών του συστημικού, παλαιολιθικού και παρωχημένου παραταξιακού – κομματικού – συστημικού – κατεστημένου, να απαντήσουμε ότι:

1. Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι «…το θέμα της ΕΛΤΕΕ-ΟΛΤΕΕ που ανέκυψε σ’ αυτές τις εκλογές …» διότι δεν αναφέρεται, όπως και τα «…ορισμένα πρόσωπα και παρατάξεις, διαδίδουν κακόβουλες ανακρίβειες και κατηγορούν την ΑΔΕΚΕ. …». Απαιτούνται διευκρινήσεις.

2. Με ορθή ανάγνωση του αποσπάσματος που παραθέτουν όχι μόνο δεν προκύπτει ότι «δεν μπορεί ένας εκπαιδευτικός να είναι ταυτόχρονα μέλος σε δύο πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις», αλλά απλά αποδεικνύεται, δυστυχώς γι αυτούς ακριβώς το αντίθετο !!! Σημειώνουμε για να τους διευκολύνουμε: «… Αν ανήκουν σε δύο Οργανώσεις, επιλέγουν τη μια από αυτές για να ασκήσουν το δικαίωμά τους …» και «…μπορεί να γίνει μέλος μόνο μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των κατά κλάδους ή ειδικότητες διαρθρωμένων και μιας οργάνωσης του χώρου εργασίας,….».

Οι συγγραφείς της επιστολής «κόβονται» στην ανάγνωση και οφείλουν να την επαναλάβουν για να διορθώσουν το συμπέρασμά τους.

Σαφής και ξεκάθαρη τεκμηριωμένη απάντηση – τοποθέτηση για να μάθουν οι συνάδελφοι της ΑΔ.Ε.Κ.Ε.:

α) Ο ισχύων Ν. 1264/1982, στο άρθρο 30, παρ. 4, όχι μόνο δεν απαγορεύει έναν εργαζόμενο, στην περίπτωση μας καθηγητή της δημόσιας εκπαίδευσης, να είναι μέλος σε δύο ή περισσότερες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις – ενώσεις «Κάθε υπάλληλος, από το διορισμό του, μπορεί να γίνει μέλος μόνο μιας συνδικαλιστικής οργάνωσηςτων κατά κλάδους ή ειδικότητες διαρθρωμένων και μιας οργάνωσης του χώρου εργασίας, ..», αντιθέτως ενισχύει με το πνεύμα αλλά και το γράμμα του την πολυφωνία, την αδέσμευτη, ακηδεμόνευτη και ελευθέρας επιλογής έκφραση και εκπροσώπηση.

Στο άρθρο 7 «Μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων», του ίδιου Ν. 1264/1982, αναφέρεται:

«1. Κάθε εργαζόμενος, που έχει συμπληρώσει ένα δίμηνο μέσα στον τελευταίο χρόνο στην επιχείρηση ή εκμετάλλευση ή τον κλάδο απασχόλησής του, έχει δικαίωμα να γίνει μέλος μιας οργάνωσης της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης και μιας του επαγγελματικού κλάδου απασχόλησής του, εφόσον έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις των καταστατικών τους. (…) 4. Διάταξη καταστατικού συνδικαλιστικής οργάνωσης που απαγορεύει τη συμμετοχή μελών της σε άλλη οργάνωση είναι ισχυρή. (…)». Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι εναπόκειται στα καταστατικά λειτουργίας των Ενώσεων η αποδοχή ή μη μελών άλλων Ενώσεων. Τι καθορίζουν σχετικά τα καταστατικά λειτουργίας των ΕΛΤΕΕ και ΕΛΜΕ Σερρών;

β) Ο Ν. 1264/1982 στο άρθρο 10, παρ. 1, εδ. β αναφέρει: «Τα μέλη των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων δικαιούνται να ψηφίσουν αντιπροσώπους μόνο για μια Ομοσπονδία και ένα Εργατικό Κέντρο. Αν ανήκουν σε δύο Οργανώσεις, επιλέγουν τη μια από αυτές για να ασκήσουν το δικαίωμά τους αυτό, με δήλωσή τους προς τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής των εκλογών. Η δήλωση αυτή δεσμεύει τον εργαζόμενο για όλο το χρόνο της θητείας των αντιπροσώπων που ψήφισε και της θητείας των οργάνων που ψήφισαν οι αντιπρόσωποι της οργάνωσής του.». Το γράμμα του Νόμου είχε μέχρι πρότινος στην περίπτωσή μας (ΟΛΤΕΕ και ΟΛΜΕ) ισχύ και εφαρμογή. Επειδή η ΟΛΤΕΕ δεν είναι πλέον μέλος της ΑΔΕΔΥ, (βλ. https://www.oltee.gr/?p=734), οι αντιπρόσωποι που ψηφίζουν τα μέλη των ΕΛΤΕΕ για την ΟΛΤΕΕ δεν ψηφίζουν για αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ. Εναπόκειται λοιπόν, με διασταλτική ερμηνεία του Νόμου, στη βούληση των μελών των ΕΛΤΕΕ να ψηφίσουν και στις ΕΛΜΕ για την εκλογή αντιπροσώπων στην ΟΛΜΕ υπογράφοντας τη σχετική δήλωση για να τηρείται και το γράμμα του Νόμου. Εδώ τελειώνει το συνδικαλιστικό μάθημα προς τους συνδικαλιστές – εκπροσώπους της ΑΔ.Ε.Κ.Ε.

3. «… καταβλήθηκαν από συγκεκριμένα άτομα πολλές προσπάθειες …» Επανάληψη της αοριστίας και ασάφειας (και όχι δημιουργικής). Επιβάλλεται συγκεκριμενοποίηση.

4. Οι ΕΛΤΕΕ και η ΟΛΤΕΕ είναι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζοντας αντιπροσωπευτικά και εκπροσωπώντας τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην Ανώτερη Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η λειτουργία τους διέπεται από τα εγκεκριμένα από τα οικεία Πρωτοδικεία καταστατικά τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις κείμενες διατάξεις. Τα μοντέρνα τσιτάτα και οι σύγχρονες συνδικαλιστικά ατάκες περί «διασπαστικών οργανώσεων του κλάδου», αναφερόμενα από την ΑΔ.Ε.Κ.Ε. για ΕΛΤΕΕ και ΟΛΤΕΕ, δεν μας αγγίζουν και εκθέτουν συνδικαλιστικά και δημοκρατικά τους συντάκτες της επιστολής και εκπροσώπους – εκφραστές της ΑΔ.Ε.Κ.Ε. Αποτελούν απόδειξη της χωρίς επιχειρήματα φτηνής συνδικαλιστικά αντιπαράθεσης μέσα από τις καταστροφικές για τον κλάδο και την εκπαίδευση δήθεν αδέσμευτες παραταξιακά και κομματικά ιδεοληψίες τους. «… (ο πρόεδρός της ΟΛΜΕ είναι από τεχνική ειδικότητα). …» και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΟΛΤΕΕ είναι της γενικής παιδείας. Είναι δυνατόν αυτή η επιχειρηματολογία να συνιστά αποδεκτό επίπεδο συνδικαλιστικής άποψης και γόνιμης – δημιουργικής αντιπαράθεσης;

5. Το τι έκαναν και ποιοι για την επιστροφή στα σχολεία των εκπαιδευτικών που βγήκαν σε διαθεσιμότητα το κρίνουν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, όσοι δε εκφράζονται και εκπροσωπούνται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΕΛΤΕΕ και ΟΛΤΕΕ βρίσκουν το λόγο της ύπαρξης τους. «… (Ούτε απεργία μπορεί να κηρύξει η ΟΛΤΕΕ, ούτε 3ωρες στάσεις η ΕΛΤΕΕ). …» έλεος, τα ψέματα και η λάσπη έχουν όριο. Απεργία και στάση εργασίας αναφέρονται στο Ν. 1264/1982 Κεφάλαιο ΣΤ άρθρα 19-22, αφορούν όλες ανεξαιρέτως τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και δεν διεκδικούνται ούτε παραχωρούνται από τους αδέσμευτους αγωνιστές και επαναστάτες της ΑΔ.Ε.Κ.Ε.

6. Συνιστούμε στην ΑΔ.Ε.Κ.Ε. να εγκαταλείψει τις παλαιάς κοπής αποτυχημένες συνδικαλιστικές πρακτικές προτάσεων, προτροπών και παραινέσεων προς τους συναδέλφους για άμεση διαγραφή τους από τις ΕΛΤΕΕ – ΟΛΤΕΕ και εγγραφή τους στην ΕΛΜΕΣ και στην ΟΛΜΕ. Ο κλάδος δεν είναι κοπάδι. Δεν απευθύνονται σε πρόβατα.

7. Από πλευράς μας ελπίζουμε για τους τρεις αντιπροσώπους εκλεγμένους με την ΑΔ.Ε.Κ.Ε., μαζί με τους υπόλοιπους εκλεγμένους από τα σχήματα των Ανεξάρτητων Ενωτικών Κινήσεων, να έχουν εκπροσωπήσει επάξια στο 17ο συνέδριο τους εκπαιδευτικούς πους τους εξέλεξαν, να έχουν επιτύχει «… την αλλαγή στα κακώς κείμενα της ΟΛΜΕ …» (όπως ομολόγησαν ότι προτίθενται) «… και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και ρεαλιστικού συνδικαλισμού στον χώρο των εκπαιδευτικών Δ.Ε. που θα χαράξει την πορεία του εκπαιδευτικού κινήματος για τα επόμενα χρόνια. …».

Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Τα τελευταία, αρκετά, χρόνια η ΕΛΜΕ Χαλκιδικής δεν βρίσκει θέματα για έκδοση καταγγελιών. Δεν βλέπει θέματα αυθαιρεσιών της τοπικής διοίκησης της εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε. Χαλκιδικής), όπως βλ. https://www.oltee.gr/?p=4070, ούτε άλλα σοβαρά ατοπήματα, λάθη ή αβλεψίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ιδιαίτερα μάλιστα της πρόσφατης περιόδου, από το Γενάρη 2015 και μετέπειτα. Εξαντλεί τη συνδικαλιστική υποχρέωσή της, προς τα μέλη της, κηρύσσοντας ιερό πόλεμο διαρκείας προς την ΕΛΤΕΕ. Αντιδικεί και διεκδικεί για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, προστατεύει τα σχολεία και την εκπαίδευση καταγγέλλοντας την ΕΛΤΕΕ. Προχωρημένος συνδικαλισμός με χαρακτήρα και ποιότητα. Συνδικαλισμός για τη διασφάλιση της αποκλειστικότητας στην ύπαρξη και την έκφραση στο όνομα της ελευθερίας των επιλογών, των απόψεων και της δημοκρατίας.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2011 με, το υπ’ αρ. πρωτ. 40, έγγραφό της προς το Δ/ντή της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Χαλκιδικής, που κοινοποιεί και στα σχολεία, καταγγέλλει «τη λειτουργία των Γραφείων της ΕΛΤΕΕ Χαλκιδικής μέσα στο διδακτήριο του ΕΠΑΛ Ν. Μουδανιών» και ζητά «να διερευνηθεί με ποιο τρόπο παραχωρήθηκε ο συγκεκριμένος χώρος μαζί με τον εξοπλισμό και να επιστραφούν άμεσα στη Σχολική Μονάδα που ανήκουνΚαταγγέλλει δηλ. την εταίρα πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση εκπαιδευτικών στον οικείο εκπρόσωπο της εργοδοσίας ! Συνδικαλιστική απρέπεια, ατόπημα, αποτέλεσμα έλλειψης σχετικού ήθους ! Σύγχρονη και προχωρημένη συνδικαλιστική αντίληψη και πρακτική ! Με παραγγελιές και οδηγίες ή μήπως σε σύμπλευση με τη διοίκηση ; Να ψοφήσουν, από κοινού, την κατσίκα του γείτονα ;

Στις 2 Νοεμβρίου 2015 εκδίδει την, με αρ. πρωτ. 17, πρόσκληση σε Τακτική Γενική Συνέλευση υπενθυμίζοντας ότι: «(…) Τα μέλη των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Ενώσεων) ψηφίζουν μόνο για ΜΙΑ ομοσπονδία». Δεκαεπτά (17) ημέρες μετά, στις 19 Νοεμβρίου, με το υπ’ αρ. πρωτ. 19, «καταγγέλλει τη διακίνηση ανακριβών πληροφοριών εκ μέρους της ΕΛΤΕΕ, ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής των συναδέλφων σε δύο πρωτοβάθμια σωματεία». Και συνεχίζει: «Σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 30,4§, του νόμου 1264/82, κάθε υπάλληλος από το διορισμό του, μπορεί να γίνει μέλος μόνο μιας κλαδικής συνδικαλιστικής οργάνωσης. Για το λόγο αυτό σας καλούμε την Τρίτη 24/11/2015 να συμμετέχετε μόνο στις διαδικασίες της ΕΛΜΕ Χαλκιδικής για ανάδειξη νέου ΔΣ».

Η ΕΛΜΕ Χαλκιδικής:

α) Με την πρόσκληση, εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει την ύπαρξη μελών κοινών στις Ενώσεις. Έχασε όμως κατά το «ψηφίζουν για ΜΙΑ ομοσπονδία».

β) Με την καταγγελία, επικαλείται τη διάταξη του Ν. 1264/1982 (άρθρο 30,4§) αλλά δεν την αναφέρει ολόκληρη (παρά μόνο την αρχή της) για να προκαλέσει το επιδιωκόμενο και κατά τη βούλησή της συμπέρασμα ! Κατά τον πλέον απαράδεκτο και επικίνδυνο τρόπο παραχαράσσει το γράμμα του νόμου !

Αναμένοντας τη συνέχεια των «επεισοδίων» από τα γυρίσματα της ΕΛΜΕ Χαλκιδικής, την παραπέμπουμε στα παραπάνω (θέμα Α περ. 2) εκτεθέντα και της επισημαίνουμε ότι «στραβά αρμενίζει». Σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες !

Γ. Γνωμοδοτικό σημείωμα του καθηγητή – συνταγματολόγου Γιώργου Κατρούγκαλου προς το Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. (24/02/2005)

Στο εννέα σελίδων σημείωμα και στο 1ο από τα 6 συνολικά ερωτήματα που του τέθηκαν, δηλ:

Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μπορούν, αν το επιθυμούν, να είναι μέλη σε ΕΛΤΕΕ και συγχρόνως σε ΕΛΜΕ ;

Απαντά – γνωμοδοτεί:

«(…) Στον ίδιο τόπο επιτρέπεται, συνεπώς, να λειτουργούν περισσότερες από μια συνδικαλιστικές οργανώσεις που επιδιώκουν τον ίδιο ή παρεμφερή σκοπό και αποτελούνται από μέλη που ασκούν το ίδιο επάγγελμα, εκτός αν το σχετικό δικαίωμα ασκείται καταχρηστικά (βλ. σχετικά ΑΠ 1469/1992, Εφ Αθ 8097/2002.) Οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι μέλη περισσότερων (μη ομοειδών) συνδικαλιστικών οργανώσεων, εφόσον, βεβαίως, το καταστατικό τους δεν απαγορεύει τη  συμμετοχή μελών σε άλλη οργάνωση.

(…) Οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΕ αποτελούν ξεχωριστό κλάδο, με την έννοια του άρθρου 30 παρ. 4 και 7 παρ. 1 του ν. 1264/82.

(…) Ο σκοπός του νόμου είναι να απαγορεύσει την παράλληλη συμμετοχή σε όμοιες κλαδικές οργανώσεις. Οι ΕΛΜΕ και ΕΛΤΕΕ όμως αποτελούν σαφώς διακριτά σωματεία. Και τούτο διότι τα ΤΕΕ αποτελούν διακριτή κατηγορία δημοσίων εκπαιδευτηρίων, υποκείμενη σε άλλο νομοθετικό πλαίσιο από τη γενική μέση εκπαίδευση, η ιδιαιτερότητα δε τούτη προσδιορίζει και τα επαγγελματικά συμφέροντα των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε αυτή.

(…) Η αντίθετη εκδοχή, η οποία θα απαγόρευε την παράλληλη συμμετοχή, προσκρούει, κατά τη γνώμη μου, στην συνδικαλιστική ελευθερία, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 23 παρ.1 του Συντάγματος, λόγω της διαφοροποίησης σκοπών και συμμετοχής ΕΛΤΕΕ και ΕΛΜΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω, κατά τη γνώμη μου, η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΕ μπορούν, αν το επιθυμούν, να είναι μέλη σε ΕΛΤΕΕ και συγχρόνως σε ΕΛΜΕ, εφόσον, βεβαίως, δεν το απαγορεύουν ρητά τα καταστατικά κάθε μιας από αυτές

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

ΔΤ ΟΛΤΕΕ-045_ Όψιμες δημοκρατικές συνδικαλιστικές απόψεις κινήσεων και ΔΣ ΕΛΜΕ

Δημοσιεύτηκε τουλάχιστον στα παρακάτω Μέσα:

XENESGLOSSES_EU_LOGO-01  iPaideia-01  ΕΝΕΛΕΑ-01  Avaton-02  ta nea24-01  ΣΕΕΠΕΑ-ΣΤΕΛΛΑ-02

Από admin-02