ΟΛΟΙ στα ΕΠΑ.Λ. – Ανοιχτή επιστολή στους σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς

[button link=”https://www.oltee.gr/wp-content/uploads/2015/05/ΔΤ-ΟΛΤΕΕ-029_-Όλοι-στα-ΕΠΑΛ.pdf” icon=”download” bg_color=”#e30404″ window=”yes”]Αρχείο PDF[/button]

Αθήνα, 19-5-2015

 Αριθμ. Δ.Τ.: 029

 

ΟΛΟΙ στα ΕΠΑ.Λ.

 

Ανοιχτή επιστολή στους σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς

 

Με το «Νόμο Κατρούγκαλου» (άρθρο 18, Ν. 4235/2015) ανασυστάθηκαν από τις 11-5-2015 οι κλάδοι και ειδικότητες των εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που καταργήθηκαν με το Ν.4172/2013, όπως και το σύνολο των οργανικών τους θέσεων (στις Δ.Δ.Ε.).

Με το Νόμο αυτό μπορούν να επανέλθουν πίσω όλοι, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν, εντός και εκτός πινάκων, εξαιρεθέντες, ακόμη και όσων εκκρεμεί η διαδικασία συνταξιοδότησης.

Το μέγιστο έχει επιτευχθεί. Θα μπορούσε βέβαια να είχε αποκατασταθεί απόλυτα η αδικία αν το Υπουργείο Παιδείας περιλάμβανε στο δικό του νόμο την επαναλειτουργία και των 106 σχολείων της Τ.Ε.Ε. ως ΕΠΑ.Λ., την ανασύσταση ΟΛΩΝ των Τομέων και Ειδικοτήτων στα σχολεία που διδάσκονταν και την δυνατότητα επιστροφής των εκπαιδευτικών στις οργανικές θέσεις που κατείχαν τον Ιούλιο του 2013.

Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε αυτό το στόχο. Σήμερα όμως προέχει να επιστρέψουν ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί πίσω στα εναπομείναντα ΕΠΑ.Λ.

 

Συνάδελφοι,

Ο Νόμος σας δίνει το δικαίωμα να επιλέξετε να γυρίσετε πίσω στα σχολειά μας, να τοποθετηθείτε στις θέσεις των πινάκων (όσοι περιλαμβάνεστε σε αυτούς) ή να διατηρήσετε τη θέση σας ως διοικητικοί (όσοι εξαιρεθήκατε και μεταταχθήκατε). Έχετε κάθε δικαίωμα να προχωρήσετε με βάση τα κριτήρια που θέτει ο καθένας για το εαυτό του. Λάβετε όμως υπόψη και τα ακόλουθα:

 

Α. Τα Ι.Ε.Κ. ανήκουν στη ΜΗ Τυπική Μάθηση. Δε διαθέτουν ενσωματωμένο μηχανισμό πιστοποίησης, δεν δίνουν τίτλο (πτυχίο), είναι «φροντιστήρια» κατάρτισης η οποία μπορεί να παρέχεται ΚΑΙ από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά εξ’ ορισμού οργανώνεται και παρέχεται από οποιονδήποτε φορέα ΕΚΤΟΣ του Υπουργείου Παιδείας (κυρίως οι επαγγελματικοί φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση).

Είναι δομές μάθησης που ΔΕΝ ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ στις ΒΑΘΜΙΔΕΣ του Εκπαιδευτικού Συστήματος. Δεν είναι …«μεταδευτεροβάθμια» επειδή ακριβώς ΔΕΝ είναι «Εκπαιδευτήρια» ούτε «Σχολές».

Σε αυτά υπηρετούν κυρίως ωρομίσθιοι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ, αυτασφαλιζόμενοι και με αποδοχές περίπου …300 ευρώ το μήνα ! Επιπλέον οι «εκπαιδευτές» πρέπει να …«πιστοποιηθούν» (έναντι αντιτίμου). Δεν επαρκεί η ιδιότητα του «εκπαιδευτικού»!

Με το Ν. 4186/2013 συστήθηκαν και οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών (άρθρο 27, παρ. 14.α). Προκαλεί όμως εντύπωση ότι στις Υ.Α. με αρ. 12348 και 123449 (ΦΕΚ 2799, τ.Β΄/ 4-11-2013) διαφοροποιούνται οι όροι «οργανικές θέσεις Εκπαιδευτικών» και «οργανικές θέσεις μόνιμου Διοικητικού Προσωπικού». Αυτή η διάκριση δεν προϋπήρχε.

Τα ΙΕΚ χαρακτηρίζονται από την «ευελιξία» τους σε σχέση με το «άνοιγμα» και «κλείσιμο» ειδικοτήτων και τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις του προσωπικού τους.

 

Β. Τα ΕΠΑ.Λ. ανήκουν στη δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Λειτουργούν μέσα στο Τυπικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, δηλαδή εξ’ ορισμού ΕΝΤΟΣ του Υπουργείου Παιδείας.

Σε αυτά υπηρετούν μόνιμοι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ με οργανικές θέσεις στις Δ.Δ.Ε.

 

Γ. Δεν υπάρχει εκπαιδευτικό σύστημα σε ολόκληρο τον κόσμο με σκέτη «φροντιστηριακή κατάρτιση» χωρίς στιβαρή Β΄βάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση μέσα στο Τυπικό Σύστημα.

 

Συνάδελφοι,

Τα σχολειά μας σας χρειάζονται, όπως κι εσείς χρειάζεστε μια ισχυρή Δευτεροβάθμια Τ.Ε.Ε.

Μέχρι τις 21-5-2015 πρέπει να υποβάλλετε δήλωση προτίμησης.

 

Ευχόμαστε

να προτιμήσετε την επιστροφή σας στην Τυπική Εκπαίδευση

και αναμένουμε να σας καλωσορίσουμε σύντομα πίσω στα σχολειά μας.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

ΔΤ ΟΛΤΕΕ-029_ Όλοι στα ΕΠΑΛ

Δημοσιεύτηκε τουλάχιστον στα παρακάτω Μέσα:

iPaideia-01  XENESGLOSSES_EU_LOGO-01  Avaton-02  Axortagos-01

Από ΔΣ