Αρχείο PDF

Αθήνα, 21-04-2020

Αρ. Πρωτ.: 89

ΠΡΟΣ :

1. κ. Νίκη Κεραμέως
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

2. κ. Σοφία Ζαχαράκη

Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

3. κ. Γεώργιο Βούτσινο

Γ. Γ. Επαγγελματικής. Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης

ΚΟΙΝ :

 

ΘΕΜΑ : Προβολή της Τ.Ε.Ε. και των ΕΠΑ.Λ.

Σχετ.:

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

        η Ομοσπονδία μας έχει διαπιστώσει ότι ο γενικός πληθυσμός, οι γονείς αλλά και οι μαθητές δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι για την ύπαρξη του δεύτερου πυλώνα της λυκειακής εκπαίδευσης, αλλά και τις δυνατότητες που η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση δύναται να τους παρέχει. Στο παρελθόν, καλή προσπάθεια ενημέρωσης αλλά όχι επαρκώς ολοκληρωμένη, ήταν οι εκδηλώσεις «Το ΕΠΑΛ δημιουργεί» αλλά και άλλες εκθέσεις, ημερίδες, καθώς και οι επισκέψεις Γυμνασίων στα Εργαστηριακά Κέντρα και ενημερώσεις από τα ΚΕΣΥΠ ή άλλους φορείς στα σχολεία. Φέτος δυστυχώς δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί τίποτα από τα παραπάνω.

     Όμως το επόμενο χρονικό διάστημα, θα αρχίσει η περίοδος εγγραφών των αποφοίτων Γυμνασίων, των αποφοίτων Γενικών Λυκείων και άλλων στα ΕΠΑ.Λ.. Εάν στην γενικότερη ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία μας, συνυπολογίσουμε ότι ποτέ έως τώρα δεν έχει γίνει προβολή της Δευτεροβάθμιας Τ.Ε.Ε., στο επίπεδο που της αρμόζει, θεωρούμε πως τώρα επιβάλλεται η προβολή της άμεσα, σε όλους τους διαύλους επικοινωνίας, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλους τους τρόπους, με αιχμή τη κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία.

      Αν πράγματι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και γενικά η Πολιτεία, ενδιαφέρεται για την πραγματική ανάπτυξη, αναβάθμιση και προώθηση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης, να σταματήσει η παραπληροφόρηση που παρέχεται στους ενδιαφερόμενους και να τονισθεί ότι τα ΕΠΑ.Λ. παρέχουν Απολυτήριο Λυκείου και Πτυχίο ειδικότητας, δυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, δυνατότητα πρακτικής άσκησης και αύξησης των προσόντων (μέσω της «μαθητείας») και να σταλθεί το σαφές μήνυμα στους εφήβους ότι το ΕΠΑ.Λ. δεν είναι plan B, αλλά εάν θέλουν μια δουλειά, σταδιοδρομία και αξιοπρεπή τρόπο ζωής πρέπει να είναι Η ΕΠΙΛΟΓΗ τους.

      Τώρα είναι η χρονική περίοδος που οφείλετε και πρέπει να προχωρήσετε στην προβολή της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και των ΕΠΑ.Λ..

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Από ΔΣ