[button link=”https://www.oltee.gr/wp-content/uploads/2014/02/ΔΤ-ΟΛΤΕΕ-109_-Αρχαιρεσίες-ΕΛΤΕΕ-και-αντιπροσώπων-Συνεδρίου-ΟΛΤΕΕ.pdf” icon=”download” bg_color=”#e30404″ window=”yes”]Αρχείο PDF[/button]

Αθήνα, 16-12-2013

 Αριθμ. Δ.Τ.: 109

Αρχαιρεσίες για τα Δ.Σ. των Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. και για αντιπροσώπους στο 15ο τακτικό Συνέδριο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Συνάδελφοι,

Η μνημονιακή Κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά την πλήρη υποταγή της σε κάθε είδους επιταγή της Τρόικα. Ανάξιοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανίκανοι να διαχειριστούν την οικονομική κρίση που οι ίδιοι προκάλεσαν, καταστρέφουν τις κοινωνικές δομές, διαλύουν το κράτος πρόνοιας, εξαφανίζουν κάθε υπηρεσία που όφειλε το Δημόσιο να παρέχει ανταποδοτικά προς τους πολίτες του.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρωταγωνιστεί στις κυβερνητικές επιλογές, με πρωτόγνωρη προχειρότητα και ιδιαίτερη επιπολαιότητα, είτε με νόμους που εισάγει στο χειραγωγούμενο κοινοβούλιο, είτε με συχνές – πυκνές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κατεδαφίζοντας τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και υποθηκεύοντας το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας.

Τα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα καραδοκούν για να υποκαταστήσουν το Κράτος σε κάθε υποχρέωσή του απέναντι στον πολίτη (με το αζημίωτο βέβαια).

Ο καθεστωτικός, πεπαλαιωμένος, απαρχαιωμένος, συστημικός «συνδικαλισμός» επιδίδεται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα πυροτεχνηματικές «διαμαρτυρίες» και πρακτικές, που μόνο στόχο έχουν την ανατροφοδότησή του και τον έλεγχο της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Ο «επαγγελματικός» αυτός συνδικαλισμός, όχι μόνο αποδεικνύεται ανήμπορος να υψώσει ανάστημα, να δημιουργήσει αρραγές μέτωπο αντίδρασης και αγώνα, αλλά αποδεικνύεται συχνά και επικίνδυνος καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τις παραταξιακές του δομές και τις κομματικές εξαρτήσεις και συνδιαλλαγές που συνεπάγονται.

Συνάδελφοι,

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις ετήσιες εκλογο-απολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες για την εκλογή των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των κατά τόπους Ενώσεων Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.). Φέτος, εκλέγουμε και αντιπροσώπους στο 15ο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.) που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο.

Τα ανοικτά μέτωπα σε όλα τα θέματα που αφορούν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση – Τ.Ε.Ε. δεν μπορεί να μας αφήνουν αδιάφορους.

Όλα δείχνουν ότι οι πολιτικές αποφάσεις είναι προειλημμένες και τώρα μεθοδεύεται η διαδικασία σταδιακής υλοποίησής τους. Στόχος η παράδοση της Τ.Ε.Ε. στους σχολάρχες επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Παρά τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, επιχειρείται η κατάργηση του Δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Τ.Ε.Ε. και η παραχώρησή της στα ιδιωτικά συμφέροντα, ώστε να καταστεί προνόμιο των λίγων, αυτών που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Την ίδια ώρα, με «προοδευτική» φρασεολογία και «εκπαιδευτική» στοιχειοθέτηση, οι καθεστωτικές συνδικαλιστικές συντεχνίες υπηρετούν δυστυχώς τον ίδιο στόχο και προωθούν τα από καιρό επεξεργασμένα σχέδιά τους για αποβολή της Τ.Ε.Ε. από την Β΄βάθμια Εκπαίδευση,  με την καθιέρωση του 12χρονου σχολείο Γενικής Παιδείας (Θεωρίας και …«πράξης») και Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το (Ενιαίο) Λύκειο.

Σύστημα, που δεν έχει εφαρμοστεί ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ Παγκοσμίως !

Κατά τα άλλα, μάχονται για την επιστροφή των 1.992 Εκπαιδευτικών που βγήκαν σε διαθεσιμότητα (ΟΛΟΙ Τεχνικών Ειδικοτήτων), σε μια Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση που ευαγγελίζονται να ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ !

Συνάδελφοι,

Οι πολιτικές και οι οικονομικές καταστάσεις που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες και οι καιροί «πονηροί». Ο αγώνας μας επιβάλλεται να είναι διαρκής, συνεχής και δυναμικός, προκειμένου να διαφυλάξουμε την Δημόσια δωρεάν Β΄βάθμια Τ.Ε.Ε. από την  ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ επίθεση που δέχεται, τόσο από τους κακόβουλους σχεδιασμούς του Υπουργείου (σε συνεργασία με τα ιδιωτικά συμφέροντα), όσο και από τις παρωχημένες ιδεολογικο-πολιτικές θεωρήσεις περί Παιδείας των συντεχνιακών «διανοητών».

Δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας μας τις οποίες υπερασπιζόμαστε.

Είναι το Όραμά μας για ένα Τεχνικό Επαγγελματικό Πολιτισμό και Παιδεία που οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Βασικής (Τυπικής) Εκπαίδευσης των ελλήνων !

Είναι το δικαίωμα της Χώρας για Ανάπτυξη και πρόοδο, που δεν μπορεί να έρθει χωρίς στιβαρή Τ.Ε.Ε. ! Είναι γιατί σε κάθε προηγμένη χώρα του κόσμου τα ποσοστά των μαθητών που φοιτούν στη Β΄βάθμια ΤΕΕ κυμαίνονται στο 50-60% επί του συνόλου του μαθητικού δυναμικού της Β΄βάθμιας Εκπ/σης (ακόμη και στις χώρες του άλλοτε «υπαρκτού Σοσιαλισμού») !!

Σε αυτή την προοπτική, η Ομοσπονδία μας συνέταξε πλήρως τεκμηριωμένη ΠΡΟΤΑΣΗ για το νέο Τεχνολογικό Λύκειο και καταθέσαμε βελτιωτικές προτάσεις σε όσα «σχέδια» εμφάνισε κατά καιρούς το Υπουργείο Παιδείας.

Δυστυχώς, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις το Υπουργείο εμφάνισε «πρόταση» (αγνώστου  μέχρι σήμερα «πατρός»), το έκτρωμα του ν. 4186/93, με το οποίο αφανίζεται το 1/3 του μαθητικού δυναμικού της Τ.Ε.Ε. και καταργείται πλήθος περιζήτητων ειδικοτήτων.

Οι καταστροφικές επιλογές του Υπουργείου δεν περιορίζονται βέβαια μόνο εκεί:

ΣΧΟΛΕΙΑ: Κατάργηση των ΕΠΑ.Σ., καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, μεταστέγαση σχολείων, κ.λ.π.

ΜΑΘΗΤΕΣ: Κατάργηση Τομέων Υγείας – Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Ειδικοτήτων Αισθητικής, Κομμωτικής, Οδοντοτεχνίας, κλπ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: κατάργηση 49 κλάδων εκπαιδευτικών της Τ.Ε.Ε. (ν. 4172/2013), διαθεσιμότητα, επικείμενες απολύσεις, αναγκαστικές μεταθέσεις, δημιουργία υπεραριθμιών, νέο πειθαρχικό δίκαιο, έλλειψη επιμόρφωσης και αύξηση του ωραρίου, καθήλωση από το 2010 στον ίδιο βαθμό με το ν. 4024, αξιολόγηση και παρουσιολόγιο, μείωση αποδοχών, μείωση συντάξεων, μείωση εφάπαξ, ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μηδαμινοί διορισμοί μονίμων και αναπληρωτών, σχολεία χωρίς καθηγητές, κ.λ.π.

Οι όποιες αλλαγές επήλθαν στην εκπαίδευση και την παιδεία δεν σχεδιάστηκαν σωστά, δεν κλήθηκαν οι φορείς για διαβούλευση, δεν λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις τους, όλα μεθοδεύθηκαν και αποφασίστηκαν με προσχηματικές «ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις» ολίγων …ημερών, και προκάλεσαν ολέθριες συνέπειες. Δημιούργησαν έντονο αναβρασμό, αναταραχή, σύγχυση και κενό, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική συρρίκνωση της Τ.Ε.Ε. Οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης – Σ.Ε.Κ. στη μη τυπική κατάρτιση και η «Μαθητεία» θα οδηγήσουν στον ακρωτηριασμό της τυπικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, στη διάλυση της Τ.Ε.Ε. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί σε απελπισία και αδιέξοδο.

Συνάδελφοι,

Η Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. αντιλαμβανόμενη το κακοστημένο παιχνίδι που σχεδιάστηκε σε βάρος της Τ.Ε.Ε., παλεύει με όλες της τις δυνάμεις, αντιστέκεται, αγωνίζεται και υπερασπίζεται σθεναρά και τα συμφέροντα, την προοπτική και το μέλλον της Δευτεροβάθμιας Τ.Ε.Ε.

– Πραγματοποιήσαμε επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καταθέσαμε και εκφράσαμε τις απόψεις και τις διαφωνίες μας για όλα όσα επιχειρούνται.

– Ήρθαμε σε επαφή με φορείς και θεσμούς της Τεχνικής Εκπαίδευσης ΕΟΠΠΕΠ ΙΕΠ, CEDΕFOP, κλπ

– Πραγματοποιήσαμε επαφές ενημέρωσης με τους υπεύθυνους μορφωτικών υποθέσεων των τομέων παιδείας των πολιτικών κομμάτων.

– Προκαλέσαμε μέσω βουλευτών από όλα τα κόμματα ερωτήσεις στη βουλή για το Τεχνολογικό Λύκειο, τη διαθεσιμότητα, τα κενά – ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, κλπ

– Στηρίξαμε και στηρίζουμε τους καθηγητές – συναδέλφους που τέθηκαν εν μία νυκτί σε διαθεσιμότητα με έγγραφα διαμαρτυρίας – καταγγελίες, με κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις, με συμμετοχή σε συλλαλητήρια, με απεργίες.

– Απευθυνθήκαμε για λογαριασμό των συναδέλφων σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία και πληροφορήσαμε τους συναδέρφους για τη διεκδίκηση των νόμιμων συμφερόντων τους με δικαστικούς αγώνες.

– Συντάξαμε και αποστείλαμε σε όλες τις ενώσεις τύπους αιτήσεων θεραπείας προς διευκόλυνση των συναδέρφων για την εξαίρεση τους από τη διαθεσιμότητα.

– Κάναμε παρεμβάσεις στο Υπουργείο Παιδείας για τη διαθεσιμότητα και την απόσυρση του ν. 4186/2013.

– Στείλαμε εξώδικο στον Υπουργό Παιδείας για την κατάργηση των τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑ.Σ.

– Προκαλέσαμε, αναλάβαμε, οργανώσαμε και υποστηρίξαμε με κάθε τρόπο τη δικαστική προσφυγή των 172 γονέων και ενήλικων μαθητών στο Σ.τ.Ε. ενάντια στην κατάργηση των τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑ.Σ.

– Δημιουργήσαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρισης Ελλείψεων Εκπαιδευτικών στα ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ. και στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, σε Πανελλαδική Κλίμακα

– Προβάλαμε την ΤΕΕ μέσα από συμμετοχές στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στη Φεστιβάλ Ρομποτικής στη Καβάλα, με εκδηλώσεις στο Ηράκλειο.

Συνάδελφοι,

Πολλά είναι τα θέματα που βασανίζουν την Τ.Ε.Ε. και καθημερινά αυξάνονται. Οφείλουμε άμεσα να αντιληφθούμε ότι όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να αγωνισθούμε για τους μαθητές μας, την εργασία μας, τους συναδέλφους μας, τα σχολεία μας, για το σπίτι μας την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, αρκεί να το θέλουμε και πραγματικά να το πιστεύουμε.

Είμαστε ικανοί, μάχιμοι, αποφασισμένοι και αποφασιστικοί. Αυτή είναι ή ύστατη ώρα που πρέπει να δραστηριοποιηθούμε ΟΛΟΙ και να αποδιώξουμε τον εφησυχασμό. Οι καιροί «ού μενετοί» ! ΟΛΟΙ μαζί ενωμένοι να αγωνισθούμε, να διαχειρισθούμε τις καταστάσεις για να φέρουμε την Τ.Ε.Ε. στη θέση που της αξίζει πραγματικά, αναβαθμισμένη, πρωτοπόρα, καινοτόμα, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική ανάκαμψη με την απομάκρυνση της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Σ΄αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι χρήσιμοι και απαραίτητοι ταυτόχρονα, δεν πρέπει να περισσεύει και να εφησυχάζει κανείς.

Συνάδελφοι,

Ζητούμε την στήριξή σας μέσα από τη συμμετοχή σας στα ψηφοδέλτια και τις αρχαιρεσίες, για την εκλογή των εκπροσώπων μας στα νέα Διοικητικά Συμβούλια των κατά τόπους Ενώσεων (Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.), για να κάνουμε το όραμα πραγματικότητα, για μια δυνατή και αναβαθμισμένη Τ.Ε.Ε., έξω από τον κατακερματισμένο κομματικό και καθοδηγούμενο συνδικαλισμό, που την οδηγεί στην διάλυση και στην καταστροφή.

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Δημοσιεύτηκε τουλάχιστον στα παρακάτω Μέσα:

Avaton-02http://www.avatonpress.gr/2013/12/15.html

Tromaktiko-01http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/12/15_3689.html

Από admin-02