Αθήνα, 17-9-2012

 Αριθμ. Δ.Τ.: 007

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Καλημέρα Χαρά – Καληνύχτα Δημοσιογραφία

Το Φάντασμα του Γκαίμπελς σε Ημερησία προβολή

ΦΑΜΠΡΙΚΑ άθλιας κατασυκοφάντησης της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.) και των Εκπαιδευτικών που την υπηρετούν έστησαν οι γνωστές – άγνωστες συντεχνίες που διατυμπανίζουν ότι η δημόσια δωρεάν Παιδεία οφείλει να είναι «12χρονη υποχρεωτική ΓΕΝΙΚΗ Εκπαίδευση», και η Επαγγελματική Εκπαίδευση να είναι ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΗ !!

Κορυφαία εκδήλωση αυτού του σχεδίου ήταν η προβοκατόρικη «είδηση» – «κοινωνικό  άρθρο» με τίτλο «”Φάμπρικα” διορισμών με μαθητές – φαντάσματα, Απώλειες 400 εκατ. ετησίως» της δημοσιογράφου κας Χαράς Καλημέρη στην Ημερησία της 8-9-2012.

Σύμφωνα με το συκοφαντικό αυτό δημοσίευμα η συνωμοτική «φάμπρικα» έδρασε «κάτω από τη μύτη του Υπουργείου Παιδείας» και «δημιούργησε» χιλιάδες θέσεις εκπαιδευτικών σε Επαγγελματικά Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.), με την «κατασκευή αχρείαστων τμημάτων», με τρικ πολλαπλών εγγραφών των ίδιων μαθητών σε διαφορετικές ειδικότητες ή και σε διαφορετικά ΕΠΑ.Λ., με μετανάστες μαθητές «φαντάσματα» που εγγράφονταν στα ΕΠΑ.Λ. προσκομίζοντας πλαστά πιστοποιητικά προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Τέλος, υποστηρίζει ότι το κόστος της «μαύρης τρύπας» που δημιουργήθηκε από αυτές τις στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος «κυρίως στην τεχνική εκπαίδευση» ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως ….!!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, κατηγορείται το σύνολο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας της Τ.Ε.Ε., Εκπαιδευτικοί, Στελέχη της εκπαίδευσης (Διευθυντές Σχολείων), και η Διοίκησή της, Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Περιφερειακοί Διευθυντές (ακόμη και η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι υπεύθυνη γιατί δεν ανακάλυψε τη ρεμούλα που είχε σκαρωθεί «κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη της» σε Πανελλαδική κλίμακα) για σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα και ειδεχθή ποινικά αδικήματα και κακουργηματικές πράξεις, κατά συρροή και εξακολούθηση, για σύσταση συμμορίας, για πλαστογραφίες, για απάτες, για παραποιήσεις στοιχείων, για απιστία κατά του Δημοσίου, για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, για αποδοχή πλαστών πιστοποιητικών ως γνησίων και συνέργια σε παράνομη απόκτηση ιθαγένειας από μετανάστες που δεν την δικαιούνται !!

Η απάντησή μας είναι μία:

Αν έχετε συγκεκριμένα στοιχεία για τα όσα ανήκουστα καταγγέλλετε, οφείλετε να τα παραδώσετε ΑΜΕΣΑ στον Εισαγγελέα !!

Η εικόνα όμως που έχουμε εμείς που υπηρετούμε καθημερινά την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι τελείως διαφορετική και αποδεικνύει ότι όλα τα παραπάνω είναι απολύτως ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ και ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ:

 •   Έχουμε σχολεία που βουλιάζουν από μαθητές και σε πολλές περιπτώσεις σταματούν τις εγγραφές μαθητών γιατί δεν διαθέτουν επαρκείς αίθουσες και εργαστήρια.
 •   Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων μας λειτουργούν σε ακατάλληλα κτίρια, με υπόγειες αίθουσες διδασκαλίας εργαστηρίων, με ξεχαρβαλωμένες υποδομές.
 •   Κάθε χρόνο, και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, διαπιστώνουμε αύξηση των εγγραφών κατά 10-15%.
 •   Ο μικρός αριθμός και η κακή χωρική κατανομή των σχολείων μας δεν ευνοεί το να εγγραφεί σε αυτά ακόμα μεγαλύτερος αριθμός μαθητών, οι οποίοι αδυνατούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φοιτήσουν σε σχολείο που έχει την ειδικότητα της επιλογής τους.
 •   Οι διευθυντές των Γυμνασίων συνήθως παίρνουν «πακέτο» τα Απολυτήρια των απολυομένων και τα προωθούν στο πλησιέστερο Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.). Για να πάει ένα παιδί στο ΕΠΑ.Λ., ο κηδεμόνας του δίνει πραγματικό αγώνα για να του δοθεί το απολυτήριο του παιδιού του. Τα μόνα παιδιά που κατευθύνονται συστηματικά από το Γυμνάσιο στα ΕΠΑ.Λ. είναι αυτά που «δεν παίρνουν τα γράμματα», στιγματίζοντας έτσι και όποιον θα ήθελε να γραφτεί στα ΕΠΑ.Λ. από δική του επιλογή.
 •   Δεν γίνεται κανενός είδους πραγματικός επαγγελματικός προσανατολισμός των παιδιών με αποτέλεσμα να καθοδηγείται η δήθεν «επιλογή» τους άκριτα προς το ΓΕ.Λ.
 •   Δεν έγινε ποτέ καμιά προβολή της Τ.Ε.Ε. στο κοινό, ούτε καν κεντρική ενημερωτική καμπάνια από το Υπουργείο. Κάθε μέρα κατακλυζόμαστε από τις διαφημίσεις των Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. (που διατυμπανίζουν μάλιστα ότι δίνουν «Κρατικά Πτυχία») και κανείς ποτέ δεν ενημέρωσε τους μαθητές ότι «Κρατικά Πτυχία» δίνουν και τα ΕΠΑ.Λ. μαζί με το Απολυτήριο του Λυκείου.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος παρατίθενται ενδεικτικά στοιχεία αναλογιών μαθητών ανά εκπαιδευτικό, για να «αποδειχθεί» η «πολύ μικρή αναλογία» μαθητών ανά εκπαιδευτικό στην Τ.Ε.Ε. Πέρα από το ότι δεν αναφέρεται η πηγή των στοιχείων, αλλά και το ότι αναγράφονται εξόφθαλμα λανθασμένα στοιχεία στον πίνακα (δεν μπορεί το σύνολο των εκπαιδευτικών στην Αττική να είναι μόλις 392 για 86 σχολεία ενώ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι 2.654 για 63 σχολεία), αποδεικνύεται ότι η έγκριτη δημοσιογράφος δεν έχει ιδέα για το πώς λειτουργεί τη Τ.Ε.Ε. διότι:

 •   Για την διδασκαλία των μαθημάτων Γενικής Παιδείας, δημιουργούνται μικτά τμήματα Τομέων και Ειδικοτήτων ώστε να συμπληρώνεται πολυμελές τμήμα μαθητών σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν και στα ΓΕ.Λ.
 •   Στην διδασκαλία όμως των εργαστηριακών μαθημάτων ισχύουν δια Νόμου μικρότερα ανώτατα όρια μαθητών, και αυτό δεν μπορεί να το κατανοήσει κάποιος που γνωρίζει την Εκπαίδευση μόνο από την «από καθέδρας» διδασκαλία. Στα εργαστήριά μας οι μαθητές μπορεί να χειρίζονται βαρύ εργαστηριακό εξοπλισμό, τόρνους, στράντζες, ηλεκτρο-οξυγονοκολλήσεις, τροχούς, χημικά, ισχυρά ρεύματα ή μικροσκόπια. Ο Εκπαιδευτικός πρέπει, όχι μόνο να διεξάγει αποτελεσματικά το μάθημα, αλλά και να διασφαλίσει την ασφάλεια των μαθητών. Η Ασφάλεια αλλά και παράγοντες που οφείλονται στην χωρική κατανομή των ειδικοτήτων οδηγούν αναγκαστικά σε τμήματα με μικρότερο αριθμό μαθητών από αυτόν που φαντάζεται η αρθρογράφος (πχ. 30 παιδιών). Και αυτό με βάση το Νόμο, αλλά και τις εγκρίσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών. Τίποτε κρυφό, τίποτε παράλογο, τίποτε παράνομο.

Το δημοσίευμα μας πληροφορεί επίσης ότι για να συνεχίσει να λειτουργεί ένα ΕΠΑ.Λ. πρέπει να έχει πάνω από 300 μαθητές, αλλιώς «φυλλορροεί». Σύμφωνα με τον ισχυρισμό αυτό συμπεραίνουμε ότι ΕΠΑ.Λ. θα πρέπει να λειτουργούν μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, και να καταργηθούν σε όλη την υπόλοιπη ορεινή και νησιωτική χώρα. Εκεί είναι προφανές ότι θα λειτουργούν μικρά σχολεία, όπως μικρά είναι και τα Γενικά Λύκεια. Η λειτουργία των σχολείων αυτών υποστηρίζεται από άλλους λόγους που αφορούν στο δικαίωμα κάθε παιδιού στη μόρφωση. Στα μεγάλα αστικά κέντρα όμως υπάρχουν ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. με 400, 500 και 700 μαθητές.

Και μετά, όλως τυχαίως, έρχονται και οι μετανάστες … Η δημοσιογράφος στο σημείο αυτό έχει λανθασμένη πληροφόρηση. Για την απόκτηση Ελληνικής Ιθαγένειας απαιτείται η ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΙ ΕΞΑΕΤΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ των μαθημάτων (και προαγωγή σε επόμενη τάξη) και όχι η απλή εγγραφή, η οποία δεν τους ωφελεί σε τίποτε.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποδοθούν στην άγνοια, στην υπερβολή και στον υπέρμετρο ζήλο της δημοσιογράφου να προστατέψει την εκπαίδευση και το δημόσιο συμφέρον. Η κατακλείδα όμως του δημοσιεύματος δεν μας αφήνει περιθώρια να κάνουμε τόσο «αθώες» σκέψεις. Όλο το δημοσίευμα έχει στηθεί έτσι ώστε να κατατείνει στο συμπέρασμα ότι αυτή η φαύλη «Φάμπρικα» κατατρώγει κάθε χρόνο 400 εκατομμύρια ευρώ. Πώς υπολογίστηκε το νούμερο; Αφήστε το κομπιουτεράκι, δεν προκύπτει από πουθενά κανένας τέτοιος λογαριασμός, δεν υπάρχει καν υπολογισμός. Το νούμερο είναι «… περίπου όσα έκοψε η τρόικα από την εκπαίδευση στο πλαίσιο του πακέτου των νέων μέτρων»

Και εδώ, συνειδητά ή ασυνείδητα, θέλοντας και μη,  ξυπνάει το φάντασμα του Γκαίμπελς σε τέσσερις πράξεις:

 1. Πρώτα, έχεις μια ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΗ ΜΑΖΑ που στερείται τα βασικά μέσα επιβίωσης.
 2. Μετά, κατασκευάζεις ΕΝΟΧΟΥΣ. Τους δείχνεις με το δάχτυλο και τους στιγματίζεις με εύληπτους, φανταχτερούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς («Φάμπρικα», «αχρείαστα τμήματα», «πλασματικές ανάγκες», «τρίκ», «πολλαπλές εγγραφές», «πλαστά πιστοποιητικά», «μαθητές-φαντάσματα», «στρεβλώσεις κυρίως στην τεχνική εκπαίδευση», «μαύρη τρύπα»). Στοχεύεις και σε υποσυνείδητα ανομολόγητα σύνδρομα («μετανάστες», «παράνομη απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας»).
 3. Ύστερα τους δείχνεις το ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ (περικοπή 400 εκατομμυρίων ευρώ στην εκπαίδευση από την Τρόϊκα, αύξηση ωραρίου, μείωση αποδοχών, εφεδρεία, απολύσεις).
 4. Τέλος, καθοδηγείς ΠΡΟΓΚΡΟΜ εναντίον των «ΕΝΟΧΩΝ».

Τι πιο απλό! Καταργήστε τη Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και όλοι θα ανακουφιστούν …

ΑΥΤΟΥΣ, ΑΥΤΟΥΣ να καταργήσετε, τους Φαύλους, τη «Φάμπρικα», τη Φωλιά των φτωχών και των μεταναστών, να ξεβρομίσει πια ο τόπος. Τους καθηγητές Ειδικοτήτων να απολύσετε ή να μετατάξετε. Αυτοί φταίνε που περικόπτονται οι μισθοί μας. Κακώς τους προσλάβατε. Οι ειδικότητές τους είναι «αχρείαστες». Γιατί η Παιδεία είναι ΜΙΑ: η 12χρονη υποχρεωτική ΓΕΝΙΚΗ Εκπαίδευση!!

Αλλά η Τ.Ε.Ε. στην Ελλάδα δεν πρόκειται να καταργηθεί. Όχι επειδή υπάρχουν φωτισμένοι πολιτικοί και ηγήτορες της Εκπαιδευτικής Κοινότητας που την στηρίζουν γιατί καταλαβαίνουν ότι μόνο μέσα από αυτή θα υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη και αναγέννηση της Χώρας. Πού τέτοια τύχη ! Αυτά τα καταλαβαίνουν μόνο οι …κουτόφραγκοι που εδώ και δεκαετίες έχουν επενδύσει στην Τ.Ε.Ε. Απλώς, είναι ο μόνος Τύπος Εκπαίδευσης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση !! Και αφού έχει όρεξη για έρευνα, ας ερευνήσει η καλή δημοσιογράφος πόσα από αυτά τα χρήματα έχουν δαπανηθεί για τις πραγματικές ανάγκες της Τεχνικής Εκπαίδευσης και πόσα κατευθύνθηκαν σε «έρευνες» και «διαδραστικούς πίνακες», που όσοι υπηρετούμε στα Τεχνικά Σχολεία δεν έχουμε δεί ούτε τι χρώμα έχουν ….

Δεν ζητούμε, ούτε απαιτούμε την αποκατάσταση της αλήθειας. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι αυτονόητο και ότι θα το πράξει η έμπειρη δημοσιογράφος, αφού πρώτα ερευνήσει σε βάθος και με στοιχεία τα θέματα που έθιξε, δεδομένης και της έκτασης των αναδημοσιεύσεων που έτυχε το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν καλά όλοι ότι:

Κάθε απόπειρα σε βάρος της Τ.Ε.Ε. θα προσκρούσει στο ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ της ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ που την υπηρετούμε με ΣΥΝΕΠΕΙΑ και ΠΑΘΟΣ, κάτω μάλιστα από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, και υπό την συνεχή πολεμική των γνωστών συντεχνιών και την «χρόνια» πια αδιαφορία του Υπουργείου …

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Από admin-02