ΥΠΟΜΝΗΜΑ
της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (Τ.Ε.Ε.) πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία των σχολικών μονάδων της και στην ποιότητα της εκπαίδευσης των μαθητών της.

Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας και ειδικά της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, άφησε κατά το τρέχον σχολικό έτος 2012 – 2013 τα σχολεία ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. – Σ.Ε.Κ. – Τ.Ε.Ε. Β’ βαθμίδας – Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. χωρίς εκπαιδευτικούς, με συνέπεια να μη διδάσκονται μαθήματα γενικών μαθημάτων και ειδικοτήτων σε εκατοντάδες σχολικές μονάδες σε όλη την επικράτεια. Οι μαθητές αισθάνονται την εγκατάλειψη της πολιτείας και την απαξίωση των σχολείων στα οποία στήριξαν όλες τις ελπίδες τους για μια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση που θα τους δώσει όλα εκείνα τα στοιχεία της γενικής και τεχνικής μόρφωσης για ένα καλύτερο μέλλον.

Η αβεβαιότητα και η συνεχής εκκρεμότητα που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με την προαναγγελθείσα – από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας – εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ., και συνεχίζονται από την τωρινή πολιτική ηγεσία, σε συνδυασμό με την κατάργηση των Γραφείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τη μη ίδρυση Διεύθυνσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη διοικητική δομή του Υπουργείου Παιδείας, έχουν καταφέρει ισχυρά πλήγματα στην αξιοπιστία της Τ.Ε.Ε., διακυβεύοντας το μέλλον της, παρά την σταθερή αύξηση των εγγραφών στα σχολεία της.

Οι εκπαιδευτικοί της Τ.Ε.Ε. αισθάνονται αδύναμοι και νοιώθουν ότι η πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει, χωρίς επιμόρφωση, με χαμηλές αμοιβές, με ανασφάλεια εργασίας, με την απειλή των υποχρεωτικών μεταθέσεων ή ακόμη και των απολύσεων, σε συνδυασμό με την επερχόμενη αξιολόγηση και τη σύνδεσή της με το βαθμολόγιο και το μισθολόγιο. Μέσα σε αυτό το διαμορφούμενο εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον, δεν διαφαίνεται ελπίδα για καλύτερη Επαγγελματική Εκπαίδευση, με όραμα που θα ενεργοποιήσει τις δυνάμεις της κοινωνίας για ανάπτυξη της χώρας.

Η πολιτική ηγεσία πρέπει να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των Καιρών, των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και ολόκληρης της κοινωνίας, για μια ουσιαστική αναβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ικανή να την καταστήσει αιχμή του δόρατος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να εξορθολογήσει το στρεβλό εκπαιδευτικό μας σύστημα και να το καταστήσει σοβαρό και αξιόπιστο στα μάτια των νέων, των οικογενειών τους και της ελληνικής κοινωνίας.

Ζητούμε άμεσα:

  1. Την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών, γενικών και τεχνικών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών στα σχολεία της Τ.Ε.Ε., με πρόσληψη μονίμων του ΑΣΕΠ και αναπληρωτών.
  2. Την ίδρυση Διεύθυνσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και την επανίδρυση των Γραφείων Ε.Ε. στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
  3. Σταθερό θεσμικό πλαίσιο μακράς πνοής για την Τ.Ε.Ε. με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών φορέων της Τ.Ε.Ε. και την Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
  4. Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση να παρέχεται μόνο από το Υπουργείο Παιδείας. Ενίσχυση της Εκπαίδευσης έναντι της Κατάρτισης.
  5. Ισότιμη μεταχείριση των σχολείων και των μαθητών της Τ.Ε.Ε. με αυτών της Γενικής Εκπαίδευσης.
  6. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών γενικών και τεχνικών ειδικοτήτων της Τ.Ε.Ε..
  7. Αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία της Τ.Ε.Ε..
  8. Αναβάθμιση των κτηριακών δομών και εργαστηρίων της Τ.Ε.Ε., ίδρυση νέων σύγχρονων σχολείων σε όλη την επικράτεια.
  9. Πρώτα η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος, των εκπαιδευτικών δομών, των αναλυτικών προγραμμάτων, του περιεχομένου σπουδών, των συγγραμμάτων, των επιμορφωτικών προγραμμάτων και κατόπιν του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.

10. Οικονομική υποστήριξη του εκπαιδευτικού με αποσύνδεση του μισθολογίου από το βαθμολόγιο και την αξιολόγηση.

11. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.), να είναι ο βασικός συνομιλητής του Υπουργείου Παιδείας για θέματα Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

12. Να γίνει οργανωμένη κεντρική προβολή και ενημέρωση από το Υπουργείο για την Τ.Ε.Ε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Από admin-02